Održana javna akcija za uvođenje Međunarodnog dana protiv femicida

Održana javna akcija za uvođenje Međunarodnog dana protiv femicida Foto: Marija Molnar

Javnom akcijom u središtu Vukovara pod nazivom Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje naš se grad pridružio globalnoj kampanji za uvođenje Međunarodnoga dana protiv femicida. Akciju je organizirala Ženska mreža Hrvatske s udrugama članicama mreže u Zagrebu, Splitu, Poreču, Virovitici, Pakracu, Malom Lošinju, Bjelovaru, Belom Manastiru, Rijeci i Korenici. Udruga nositeljica akcije u našem gradu je Udruga žena Vukovara

- Simbolično smo se okupili da ukažemo na porast femicida i ravnodušnost vlasti prema ovoj temi. Tijekom ove godine u Hrvatskoj je ubijeno 13 žena, a posljednja žrtva je iz našeg grada. Ovo je goruća tema o kojoj moramo progovarati. Na ovaj način podržavamo, zalažemo se i priključujemo globalnoj kampanji za uvođenje Međunarodnoga dana protiv femicida i ujedno pozivamo Vladu RH da donese mjere u u borbi protiv femicida - pojasnila je Mirjana Mizdrak Mišanović, koordinatorica Udruge žena Vukovar, dodavši da su uzroci eskalacije broja ubojstava žena nedostatak strateškog pristupa ovoj temi i nepostojanje učinkovitih i sustavnih mjera prevencije nasilja.

Među sudionicima akcije bili su i učenici Tehničke škole Nikole Tesle.

- Želimo osvjestiti ljude o problemu femicida u Hrvatskoj jer smo po tome među tri najgore zemlje u Europskoj uniji – naglasio je jedan od učenika Teo Međeši.

Uz veliki transparent s nazivom akcije, sudionici su držali u rukama i plakate s podatcima o ubijenim ženama ove godine u Hrvatskoj.

Pročitano 365 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase