Ispiši ovu stranicu

Svečano otkriven spomenik Kati Šoljić koja je u ratu izgubila četiri sina, simbolu patnje i hrabrosti hrvatske majke

Na Mitnici u Vukovaru svečano je otkriven spomenik Kati Šoljić, majci koja je u ratu izgubila četiri sina i bila simbol patnje i hrabrosti hrvatske majke u Domovinskome ratu.

U organizaciji Udruge veterana 4. gardijske brigade i Udruge branitelja Oluja Podstrana te u nazočnost predstavnika državnoga vrha, javnog, društvenog i političkog života, hrvatskih branitelja, članova obitelji stradalnika te brojnih građana, u gradskoj četvrti Mitnica u Vukovaru, svečeno je otkriven spomenik Kati Šoljić, majci četvorice poginulih branitelja i junakinji Domovinskog rata.

Spomenik su otkrili akademkinja i dragovoljka Domovinskog rata, pripadnica 4.gardijske brigade Mirna Šitum i članovi obitelji Kate Šoljić, među kojima i njen unuk Franjo.

- Nakon godina traženja sahranjeni su moj otac i stričevi, a sada su zajedno s bakom dobili i spomenik. Zahvaljujem Gradu Vukovaru te dečkima iz 4. gardijske brigade i Udruge branitelja Oluja Podstrana te pukovniku Mirku Čondić. Ovaj spomenik će trajno mlade podsjećati na sve teške dane i muke koje je Hrvatska proživjela da bi postala samostalna i neovisna – rekao je Šoljić te pozvao sve na mir i dostojanstvo tijekom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Kata Šoljić Milanović V. Lozančić 2022

Svečanosti otkrivanja spomenika nazočio je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović

- Majka Kata Šoljić prošla je tragediju za kojom treba tragati u povijesti naše kulture i identiteta. U Bibliji ne znam za grozniju sudbinu od sudbine Kate Šoljić, simboličke hrvatske majke koja je ostala bez četiri sina. Srce su joj kidali komada po komad, dio po dio. Takva bol je i iznadprosječnom čovjeku nezamisliva – poručio je predsjednik Milanović.

U ime Grada Vukovara nazočnima se obratio predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić.
- Drago mi je da imamo spomenik Kati Šoljić o čijem smo postavljanju odavno govorili. To nije spomenik samo Kati, to je ujedno spomenik svim majkama koje su u ratu izgubile svoje sinove. Svatko tko je izgubio dijete zna kako se osjećaju ti ljudi i vjerujem da se pitaju je li moralo tako biti – poručio je Josić te pozvao sve braniteljske udruge na jedinstvo i zajedništvo.

Projekt je nastao na inicijativu pukovnika Mirka Čondića koji je povezao niz institucija, organizacija civilnog društva, poduzetnika i pojedinaca kako bi ovim spomenikom odali počast simbolu svih hrvatskih majki u Domovinskom ratu – Kati Šoljić i njenim poginulim sinovima.

Pročitano 337 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić