Ispiši ovu stranicu

Penava: Početkom godine sam upozoravao na velika povećanja cijena energenata

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiva HRV

Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u srpnju 12,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najviša stopa inflacije od kada Državni zavod za statistiku vodi podatke, a ponajviše je posljedica rasta cijena goriva i hrane, izvijestio je Državni zavod za statistiku.  Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u srpnju su u odnosu na lipanj porasle 0,4 posto, dok su u odnosu na srpanj prošle godine skočile 12,3 posto.

Rast cijena od 12,3 posto predstavlja ubrzanje u odnosu na lipanj, kada su cijene porasle 12,1 posto na godišnjoj razini.

Promatrano prema glavnim skupinama europske klasifikacije individualne potrošnje prema namjeni, na godišnjoj razini, najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupinama Prijevoz, za 19,2 posto, Hrana i bezalkoholna pića, za 18,3, Restorani i hoteli, za 16,8, Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva, za 14,1, Rekreacija i kultura, za 10,0, Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 9,7, Razna dobra i usluge, za 7,0, te Odjeća i obuća, za 5,5 posto.

Porast cijena komentirao je gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava ističući kako je početkom godine upozoravao na velika povećanja cijena energenata.

- Plin je na današnji dan i do deset puta skuplji nego prošle godine. Struja koju potpisuju jedinice lokalne samouprave, također je poskupila. Grad Vukovar sada dobiva račune oko tri kune, u odnosu na 40 lipa koje je potpisivao prošle godine putem javne nabave. Računi za rasvjetu su nam sa milijun i dvjesto skočili su na više od sedam milijuna kuna. Zar je netko stvarno mislio da je normalno račun platiti deset puta više i da na to ne moramo obraćati pozornosti? Jedino Vlada koja je na godišnjem izgleda o tome nema pojma. U proljeće sam upozoravao da to nije dobro i da nije normalno da s plinom koji imamo na području RH netko drugi upravlja i da ga prodaje po višestruko većim cijenama. Govorio sam da je nemoguće izdržati ovaj tempo. Na kraju digli su se i gospodarstvenici nakon što je tko zna koliki broj autoškola i obrta zatvoren. I sada smo u problemima. Doduše neki se još prave da je sve normalno – rekao je Penava te naglasio kako smatra da se Hrvatska morala i mogla bolje postaviti za situaciju u kojoj se sada nalazimo.

Komentirao je i moguće zatvaranje Plivališta Vukovar.

- Moj posao je skrbiti o interesima građana grada Vukovara. Sebi kao odgovornom gradonačelniku, u trećem mandatu, neću dozvoliti zaduživanje građana i Grada i nekakve dubioze u proračunu. Ako moram rezati, neću rezati djecu i umirovljenike nego, ono što je višak. Valjda postoji nekakav prioritet, nešto što je prijeko potrebno, i ono što je manje potrebno. U toj kombinaciji, uz svo žaljenje, jer nema većeg poraza za mene od razmišljanja o zatvaranju bazena, jer sam profesor i kineziolog, netko tko uvažava mukotrpan rad djece, ako moram birati između održivosti vrtića i osnovnih škola i bazena, zna se što je prvo na tapeti – zaključio je Penava.

Pročitano 410 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI