Ispiši ovu stranicu

Obilježena 31. obljetnica napada i okupacije Policijske postaje Dalj

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiva HRV

U Dalju je obilježena 31. obljetnica napada i okupacije Policijske postaje u kojoj je tragično poginulo dvadeset hrvatskih policajaca, petnaest pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika Civilne zaštite.

Toga 1. kolovoza 1991. godine, jedinice 51. motorizirane brigade JNA s pridruženim jedinicama teritorijalne obrane napale su šire područje Dalja i Erduta te započele prodor u Dalj. Policajci Policijske postaje Dalj, s pripadnicima Zborfa narodne garde, Civilne zaštite i lokalnim stanovništvom pokušali su obraniti mjesto, odbivši ultimatum o bezuvjetnoj predaji.

Brojniji i tehnički nadmoćniji neprijatelj svim je raspoloživim snagama krenuo prema policijskoj postaji. Žestoka i neravnopravna borba trajala je do trenutka kada je ispaljeni tenkovski projektil iz smjera pravoslavne crkve pogodio policijsku postaju i potpuno je uništio. Hrvatski branitelji koji nisu poginuli od projektila nemilosrdno su ubijeni.

Obilježavanje je započelo u Aljmašu paljenjem svijeća kod spomen obilježja žrtvama Domovinskog rata i spuštanjem vijenaca u Dunav u spomen na prognano stanovništvo Aljmaša, Dalja i Erduta koji su 1. kolovoza 1991. godine šlepovima prevezeni vodenim putem iz Aljmaša u Osijek.

Nakon Aljmaša kod spomen obilježja poginulim pripadnicima prve satnije, prve bojne, treće gardijske brigade Hrvatske vojske upaljene su svijeće, a nakon čega je i ispred Policijske postaje Dalj održan prigodni komemorativni program.

- Odajemo počast svima onima koji su mučki ubijeni, ali isto tako prisjećamo se svih hrvatskih branitelja koji su svoje živote ugradili u stvaranje slobodne i neovisne Republike Hrvatske. Također, posebno se prisjećamo i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je tada imao snage povesti Hrvatsku u smjeru samostalnosti i neovisnosti. Herojima Domovinskog rata sloboda bijaše draža od života i oni koji su pali traju u nama koji živimo i tako će biti uvijek - naglasio je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

Zamjenik gradonačelnika grada Osijeka Dragan Vulin istaknuo je kako se ovakvih obljetnica, a zbog mladih generacija, trebamo uvijek sjećati.

- Nakon 31 godinu na mjestu smo gdje se dogodio zločin u kojemu je 39 hrvatskih branitelja dalo svoje živote. NHJih se trebamo sjećati, dugujemo im veliku zahvalnosti, i mi, ali i generacije koje dolaze. Zbog svih budućih generacija moramo se ovih ljudi sjećati – rekao je Vulin.

Molitvu za duše poginulih ispred Policijske postaje Dalj predvodio je vojni ordinarij Jure Bogdan u prisutnosti vojnih i policijskih kapelana i drugih svećenika nakon čega je u crkvi Sv. Josipa u Dalju, biskup Bogdan predvodio misu za poginule branitelje i civile iz Dalja i okolnih mjesta stradalih u agresiji na Hrvatsku u vrijeme Domovinskog rata.

Pročitano 441 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI