Ispiši ovu stranicu

Obljetnica rada područnog Ureda pravobraniteljice za djecu u Osijeku

Obljetnica rada područnog Ureda pravobraniteljice za djecu u Osijeku Foto: Grad Osijek

U povodu obilježavanja 15. obljetnice rada područnog Ureda pravobraniteljice za djecu u Osijeku, osječki gradonačelnik Ivan Radić i njegova zamjenica Jasenka Crnković sastali su se s pravobraniteljicom za djecu Helencom Pirnat Dragičević i s dječjim Gradskim vijećem na čelu s dječjom gradonačelnicom Aleksandrom Miljević. 

Na sastanku sa pravobraniteljicom razgovaralo se o temama koja se odnose na ostvarivanje i zaštitu prava djece u okviru lokalne samouprave, osobito na djelovanje kroz dječje gradsko vijeće, ali i o radu i organizaciji ustanova u kojima borave djeca, a kojima je Grad Osijek osnivač.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević istaknula je kako je od potpisivanja Konvencije o pravima djeteta prije 30 godina napravljeno puno posla no, i da ima prostora za poboljšanjem položaja djece u Hrvatskoj.

- Još uvijek svi zajedno trebamo raditi na tome da djeca više partipiciraju u donošenju odluka koje se tiču njihovog života. Isto tako, još uvijek svi imamo zadatak raditi na poboljšanju mentalnog zdravlja djece koje je kroz ovo razdoblje pandemije koronavirusa narušeno. Trebamo omogućiti svoj djeci upis u vrtiće odnosno u predškolski odgoj. Trebamo raditi na poboljšanju i osnaživanju mogućnosti djece u provođenju slobodnog vremena - rekla je Pirnat Dragičević. 

Zamjenica gradonačelnika grada Osijeka Jasenka Crnković naglasila je kako gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Radićem za prioritet u ovom mandatu ima razvoj i proširenje infrastrukture za najmlađe, od nadogradnje postojećih škola i vrtića do izgradnje novih. Osječki gradonačelnik Ivan Radić na sastanku s dječjim Gradskim vijećem predstavio je projekte i programe vezane uz poboljšanje života djece. Kako je istaknuo plan je izgraditi tri nova i dograditi tri postojeća vrtića i na taj način osigurati svakom djetetu mjesto u vrtiću. Naglasio je da svaki osnovnoškolac Grada Osijeka ima besplatan školski obrok. Od 20 osnovnih škola, njih 10 ima jednosmjensku nastavu, a dogradnjom postojećih kapaciteta cilj je doći do toga da sve škole rade u jednoj smjeni.

Dječja gradonačelnica mladih grada Osijeka Aleksandra Miljević na sastanku je predstavila gradonačelniku glavne izazove s kojima se osječka djeca susreću, posebno ističući potrebu za poboljšanjem komunikacije između gradske uprave i dječjega Gradskog vijeća. Dogovoreni su redoviti sastanci između predstavnika Grada i dječjega Gradskog Vijeća.

 

Pročitano 387 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI