Ispiši ovu stranicu

Svjetski dan darivatelja krvi

Vlatko Glavaš, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Vukovar Vlatko Glavaš, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Vukovar Foto: Klaudija Boras

U povodu Svjetskog dana darivatelja krvi koji se svake godine obilježava 14. lipnja, razgovarali smo s ravnateljem Gradskog društva crvenog križa Vukovar Vlatkom Glavašem te s darivateljima krvi.

Vlatko Glavaš, ravnatelj je Gradskog društva crvenog križa Vukovar koji na početku našeg razgovora stavlja naglasak kako je darivanje krvi prije svega humani čin kojim za malo slobodnog vremena kontrolirate svoje zdravlje i spašavate bolesne i unesrećene. Ističe u nastavku kako krv nije moguće proizvesti na umjetan način te kako samo čovjek može drugom čovjeku dati krv i ne postoji drugi izvor krvi.

- Svaki pojedinac je u situaciji da mu je potrebna krv kao lijek ovisi direktno o dobrovoljnim davateljima krvi. Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika potrebno je uvijek imati dovoljan broj darivatelja krvi, a time i dovoljne količine krvi u pričuvi – priča Glavaš te pojašnjava kako se mnogi pitaju tko sve može darivati krv. Pa tako definira dobrovoljno, neplaćenog darivatelja krvi kao osobu koja daje krv, plazmu ili druge sastojke krvi dragovoljno i zato nije plaćen niti u novčanom niti u nekom drugom obliku koji bi mogao biti zamjena za novac.

Postoje četiri načela davanja krvi, a to su dobrovoljnost, anonimnost, solidarnost te besplatnost.

- U svrhu osiguravanja kvalitetne i sigurne krvi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC), čiji je član i Hrvatski Crveni križ usvojile su dokument kojim se obvezuju da će se osiguranje krvi i krvnih pripravaka temeljiti na dobrovoljnom i neplaćenom davalaštvu – dodao je. Poznato je i kako ne mogu svi biti darivatelji te tako postoji niz privremenih razloga odbijanja davatelja, kao što su primjerice nizak hemoglobin, visoki ili niski krvni tlak, žene za vrijeme menstruacije, trudnoće ili odjenja, prehlada, alkoholizirano stanje. Konačnu odluku, naglašava, donosi liječnik prilikom pregleda i razgovora s davateljem prije samog čina davanja krvi.

VUKOVARCI AKTIVNI DARIVATELJI
Naša županija broji četiri Gradska društva Crvenog križa, a to su Vukovar, Vinkovci, Županja i Ilok.

- Svi provodimo dobrovoljno darivanje krvi i mogu reći da smo vrlo zadovoljni s rezultatima. Planirane doze prikupljanja krvi za 2021. godinu bile su nam 4300, mi smo ostvarili i prikupili 4934 doze što je 634 doze više od planiranog. Također u našem Gradskom društvu Crvenog križa Vukovar plan je bio prikupiti 730 doza krvi, prikupili smo 807. Vesele me ove brojke jer pokazuju veliku aktivnost i humanost građana kako naše županije tako i grada Vukovara – izjavio je.

Malo je veći postotak muškaraca koji darivaju krv, ali podsjeća kako je to iz razloga što muškarci mogu darovati krv svaka tri mjeseca dok žene svaka četiri. Glavaš priča kako je u zadnje vrijeme sve je više mladih koji se odlučuju dobrovoljno darivati krv i raduje ga vidjeti njihovu zainteresiranost za ovaj humani čin, ali još uvijek većinom prednjači relativno mlađa populacija, odnosno osobe u prosjeku između trideset i četrdeset godina.

 NAGRAĐIVANI VJERNI DAVATELJI
Ispričao nam je kako je nedavno na županijskoj razini društva Crvenog križa osnovan i klub sto koji broji tridesetak članova koji su darovali krv više od sto puta.

- Iz Vukovara imamo pet osoba koji su članovi toga kluba a to su Jozo Budim, Mihajlo Nadaždi, Josip Božinović, Zvonimir Šafarik i Ivan Zetović na koje smo posebno ponosni i koji su lijep primjer svima koji bi željeli dobrovoljno darivati krv. Kada pogledamo da jedna doza krvi spašava čak tri života možemo zaključiti kako su njih pet spasili više od 1500 života – iznosi zavidne brojke Glavaš.

PREKO 100 PUTA DARIVALI KRV
Ivan Zetović, darivao je krv preko sto puta, a ispričao nam je kako je njegova humana priča započela 1974. godine i traje još uvijek, a u tom vremenskom periodu, darivao je 105 puta krv.

- Za mene to znači jako puno, u mladosti sam imao jake glavobolje i migrene, a zaključio sam da što sam više puta darivao krv, one su u potpunosti nestajale. Ono što me posebno motiviralo na nastavak darivanje jest oboljenje supruge od leukemije, to mi je bio dodatan vjetar u leđa. Smatram da je to jedno humano i hvalevrijedno dijelo spasiti nečiji zivot i darovati svoju krv, to je za mene veličanstveno – rekao je Zetović.

 CILJ OTVORITI DODATNE TERMINE
Dobrovoljno darivanje krvi u Crvenom križu Vukovar organizira se jednom mjesečno predzadnji ili zadnji dan u mjesecu, naravno uvijek se nađu i dodatne akcije, za koje Glavaš ističe, na vrijeme obavijeste njihove darivatelje i promoviraju na našim društvenim mrežama.

-Svakako je cilj doći do još dodatnih termina kako bi se što više naših građana moglo odazvati na akcije dobrovoljnog darivanja krvi - zaključio je Glavaš.

Pročitano 467 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI