Ispiši ovu stranicu

Predstavljen dizajn hrvatskih kovanica eura i centa

Predstavljen dizajn hrvatskih kovanica eura i centa FOTO: Vlada RH

Na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kojom je presjedao premijer Andrej Plenković, glavna tema bila je dizajn hrvatskih kovanica eura i centa.

- Na kovanicama eura i centa koji će biti u opticaju u Hrvatskoj i ostalih 19 zemalja članica euro područja naći će se dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku. Vlada je zaključkom potvrdila da su motivi hrvatska šahovnica, geografska karta Republike Hrvatske, kuna, lik Nikole Tesle i pismo glagoljica – prestavio je dizajn kovanica premjer Plenković.

Na svim kovanicama eura i centa kao podloga će stajati šahovnica dok će na obodu kovanice od dva eura biti ispisani i Gudnulićevi stihovi "O lijepa, o draga, o slatka slobodo".

Za dizajn kovanica stiglo je 1299 prijedloga, a iza pobjedničkih stoje Ivan Šivak, Stjepan Pranjković, Ivan Domagoj Račić i Maja Škripelj. Svi oni dobili su i novčane nagrade. Škripelj za glagoljicu, Šivak za geografsku kartu, Pranjković za lik kune i Račić za lik Nikole Tesle.

Odluka Vijeća o pristupanju Hrvatske europodručju očekuje se početkom ljeta, a u to vrijeme ćemo imati milijun primjeraka svake kovanice što će koštati oko 900 milijuna kuna.

Pročitano 383 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI