Ispiši ovu stranicu

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić posjetio Dječji vrtić Vukovar I

Župan u Dječjem vrtiću Vukovar I Župan u Dječjem vrtiću Vukovar I Foto: Sandra Grgić

Brojnim aktivnostima od 15. listopada do 15. studenog 2021. godine u Republici Hrvatskoj obilježava se manifestacija Mjesec hrvatske knjige u čiji su fokus stavljeni hrvatski autori odnosno hrvatske knjige.

Središnje događanje Mjeseca hrvatske knjige je Minuta za čitanje – virtualni čitateljski maraton.

Minutu za čitanje podržao je i župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić koji je u utorak posjetio učenike trećih razreda osnovne škole Ivana Mažuranića Vinkovci, a nakon čega i Dječji vrtić Vukovar I. 

- Cilj ove akcije je potaknuti djecu i roditelje na čitanje. Živimo u vremenu kada su mobiteli prava pošast, a osim toga što nam služe da bi kvalitetno obavljali svoje poslove i pomažu u održavanju ritma života onakvim kakav je nužan u ovom vremenu mi pretjerujemo u korištenju te jako malo vremena posvećujemo čitanju. Ono što je važno kada djeca čitaju je to što si oni u glavi stvaraju sliku o liku o kojem čitaju u knjizi, a to ih svakako potiče na razmišljanje. Važno je naučiti i stvoriti naviku djeci za čitanjem. Čitanje djecu potiče na razmišljanje, maštanje te ih uči kako biti inovativan. U ovoj godini, godini čitanja, pokušao sam senzibilizirati one najmlađe, ustanove i roditelje – istaknuo je ovom prilikom župan Damir Dekanić.

Učenicima u OŠ Ivana Mažuranića Dekanić je pročitao ulomak iz knjige Mate Lovraka, Vlak u snijegu.

- Lovrakova knjiga Vlak u snijegu ekranizirana je i manje više svi smo je gledali. Čitajući ovu knjigu želio sam da učenici u svojoj glavi stvore sliku svijeta onakav kakav je – rekao je Dekanić.

Prilikom posjeta Dječjem vrtiću Vukovar I župan je djeci predškolske skupine pročitao Veselog dimnjačara. 

- Odlučio sam se baš za Veselog dimnjačara jer je dimnjačar lik kojega se uvijek rado sjećamo i koliko god to bilo praznovjerno svi se uhvatimo za gumb i poželimo želju. Zanimanje dimnjačar nije toliko zanimljivo no, svi se radujemo i veseli nas kada dimnjačara vidimo na ulici. Ova knjiga ima puno ilustracija, a što je važno kako bi djeca što bolje percipirala o čemu se u knjizi radi – naglasio je župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić.

Pročitano 554 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI