Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111

Ćorić: Neće biti smanjenja PDV-a na hranu

  • Utorak, Ruj 07 2021
  • Piše: 
Ćorić: Neće biti smanjenja PDV-a na hranu FOTO: Vlada RH

Najavljen je skok cijena hrane od jeseni, a cijene šećera, ulja i srodnih namirnica skočile su već u kolovozu i do 30%. Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić poručio je da ove godine neće biti smanjenja PDV-a na hranu, s obzirom da se tek stabiliziramo nakon prošlogodišnje krize.

Ministar je dodao  i kako se o smanjenju može razmišljati za godinu do dvije. Što se tiče stabilizacije cijena na svjetskom tržištu, a što će se onda odnositi i na Hrvatsku, ministar očekuje da će se to dogoditi u narednim mjesecima.

Iz porezne uprave pojasnili su kako u okviru provedene porezne reforme u razdoblju od 2016. do 2020. radi smanjenja regresivnog utjecaja PDV-a zadržala se stopa PDV-a od 5% te je izvršena preraspodjela između stope PDV-a od 25% i 13% na određena dobra i usluge (svježe ili rashlađeno meso, ribu, voće i povrće, jaja te na poveznu uslugu isporuke živih životinja).

Programom Vlade RH za iduće četiri godine između ostaloga, utvrđeni su ciljevi koji se odnose na porezno rasterećenje građana radi povećanja raspoloživog dohotka, boljeg životnog standarda i rasta osobne potrošnje, te na administrativno, porezno i parafiskalno rasterećenje gospodarstva radi daljnjeg stvaranja poticajnog i konkurentnog poslovnog okruženja te poduzimanje mjere gospodarskog oporavka i poticaja razvoja industrije.

U skladu s navedenim, planira se nastaviti s poreznim rasterećenjima. Napominju da se porezne promjene moraju provoditi sustavno i cjelovito, a isto nije moguće provesti na način da se za pojedina dobra ili usluge propisuje oporezivanje sniženom stopom PDV-a bez sagledavanja ukupnog utjecaja promjena na porezni sustav.

Pročitano 629 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase