Ispiši ovu stranicu

U ponoć istječe rok za predaju kandidatura na dopunskim izborima

Izbori su 3. listopada Izbori su 3. listopada HRV

Danas do ponoći političke stranke i birači (nezavisne liste) mogu podnositi kandidature za dopunske manjinske izbore koji će se održati u nedjelju, 3. listopada, a na kojima bi se u ukupno 82 općinska i gradska vijeća te županijske skupštine trebalo izabrati 99 vijećnika.

Kandidacijske liste imaju pravo predložiti sve registrirane političke stranke, ne samo one s manjinskim predznakom.

Koje su liste pravovaljano predložene i ulaze u izbornu utrku, znat će se do 9. rujna u ponoć.

Nakon toga bi se trebao znati ukupan broj kandidatura te vidjeti kakav je interes za dopunske izbore, odnosno jesu li kandidature podnijete u svim jedinicama i za sva vijećnička mjesta.

Naime, na prijašnjim dopunskim izborima znalo se dogoditi da u svim jedinicama ne bude kandidatura, odnosno od pet bilo ih je samo u tri. Hoće li tako biti i na ovim izborima, na kojima je osjetno - s pet na 82, a zbog zakonskih promjena -porastao broj jedinica u kojima se dopunski izbori održavaju, vidjet će se idućih dana.

Dopunski manjinski izbori održavaju se jer na redovnim lokalnim u svibnju u vijećima i skupštinama ukupno 82 općine, grada i županije nije osigurana dovoljna zastupljenost pripadnika šest nacionalnih manjina, konkretno srpske, bošnjačke, ukrajinske, romske, mađarske i talijanske, ali ni hrvatskog naroda koji je u manjini u općinama Borovu, Trpinji i Jagodnjaku i u čija vijeća treba izabrati po jednog Hrvata.

Pročitano 549 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun