Ispiši ovu stranicu

Hrvatska neće stati u potrazi za nestalima

Središnje obilježavanje u Glini Središnje obilježavanje u Glini Hina

Hrvatska neće stati u potrazi za nestalima, inzistirat će na suradnji sa Srbijom tako da informacije iz njihovih arhiva ne budu samo reciklirana saznanja, nego svježe informacije koje će olakšati pitanje nestalih, rekao je to premijer Andrej Plenković na središnjem obilježavanju Međunarodnoga dana nestalih osoba koje je održano u Glini.

"Nema posustajanja, nećemo stati tragati za još 1.858 nestalih i smrtno stradalih osoba”, rekao je premijer. 

U ime Saveza udruga obitelju zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja predsjednica Ljiljana Alvir je rekla da neki traže svoje članove 26 godina, neki 30, da su mnogi umrli, neki više nemaju snage i muči ih i boli što će potragu morati prenijeti na svoju djecu ili unuke. Zamolila je hrvatske institucije da budu čvršće prema Srbiji jer, kako je rekla, "nema ustupaka dok se ne riješi ovo pitanje, nema nikakvog izgovora za ulazak Srbije u Europsku Uniju”.

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić poručio je s polaganja vijenaca kod Zida boli na zagrebačkom Mirogoju kako je jedini način koji bi mogao dovesti do pronalaska nestalih branitelja i civila u Domovinskom ratu međunarodna tužba protiv Srbije koja bi uključila i ratnu odštetu.

Predsjednik Srpskog narodnoga vijeća Milorad Pupovac rekao je kako je došlo do ozbiljnog usporavanja procesa traženja nestalih te kako Hrvatska i Srbija moraju poraditi na suradnji. Dodao je kako žele osvijestiti potrebu za ubrzavanjem procesa traženja nestalih, njihove ekshumacije i identifikacije, neovisno o nacionalnosti.

Na prostoru bivše Jugoslavije, kako navodi, još se uvijek traži 9.969 nestalih osoba.

 

Pročitano 568 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun