Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111

Festival se vratio u grad: Otvoren 15. VFF

  • Srijeda, Kol 25 2021
  • Piše: 
Festival se vratio u grad: Otvoren 15. VFF Foto: Žana Kunji

Unatoč otežanim uvjetima, smanjenom broju gledatelja kao i smanjenom broju sponzora, ovogodišnji Vukovar film festival pokazao je snagu nepobjedive želje za prikazivanjem najboljih filmova domaće i strane produkcije.

Večeras, 25. kolovoza, u 21 sati započeo je 15. po redu VFF koji će svojim programom široka opusa zadovoljiti sve ljubitelje sedme umjetnosti. Nakon pandemijske godine očekivanja su velika, rekao je direktor festivala i izvršni direktor tvrtke Discovery filma Igor Rakonić te dodao

kako unatoč nepovoljnom vremenu, projekcije koje su namjenjene za Agenciju za vodne puteve i perivoj Dvorca Eltz bit će prebačene u Hrvatski Dom i u Cinestar Vukovar. Mjesta je 80 i nada se kako će biti popunjena svakoga dana.

- Sklopiti program bilo je teško i većim festivalima s obzirom na situaciju; Berlinu, Cannesu, Veneciji. Zadovoljni smo filmovima koje smo uspjeli dobiti ove godine. To su novi filmovi s Berlinskog i Canneskog festivala, imamo i sjajnih dokumentaraca, razina kvalitete ostala je ista. - rekao je Rakonić.

Dotakao se i teme šlepa koji posljednjih godina nedostaje kao atrakcija, a koja je bila vrlo prepoznata diljem zemlje i inozemstva kao jedinstveno mjesto za projekciju filmova. Nada se povratku šlepa u suradnji s Gradom Vukovarom.

15vff2

Festival je otvorio gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava.

- Zadnjih godina plešemo po rubu zbog pandemije no, ove godine vidimo pomak i evo nas ponovno u Vukovaru na filmskom festivalu. Odstupili smo od prvotne ideje sa šlepom, ali nadamo se i to vratiti narednih godina, vratiti projekcije na obalu Dunava. Drago mi je da smo danas svi ovdje i da ćemo zajedno gledati najnovija filmska ostvarenja – rekao je Penava te pozvao sve vukovarce i goste da dođu na projekcije i uživaju u čarima našega grada.

15vff3

Projekcijom filma „Plavi cvijet” Zrinka Ogreste, nagrađenoga Velikom zlatnom arenom na 68. Pulskom filmskom festivalu, otvoren je ovogodišnji festival. Zrinko Ogresta hrvatski je scenarist i filmski redatelj, profesor filmske režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i član Europske filmske akademije u Berlinu. Njegovi hvaljeni filmovi prikazivani su i nagrađivani na uglednim međunarodnim i domaćim festivalima. „Plavi cvijet” priča je od sredovječnoj službenici zagrebačke tvornice konca koja promišlja o životu i onome što je još u njemu očekuje.

15vff4

15. VFF održava se pod krilaticom „One world” odnosno „Jedan svijet” kako bi se pokazalo da su svi ovogodišnji filmovi, koji su nastali i prikazivani u posebnim okolnostima, jednako vrijedni.

Upravo iz tog razloga ove se godine na festivalu neće dijeliti nagrade jer organizatori smatraju kako svi filmaši i njihovi filmovi zaslužuju biti nagrađeni za ustrajnost i predan rad.

Podsjetimo, prvi Vukovar film festival održao se 2007. godine i od tada je omiljena manifestacija vukovaraca, ali i gostiju koji u grad na Dunavu tijekom kolovoza pristižu iz svih krajeva Hrvatske, ali i inozemstva.

Festival traje od 25. do 29. kolovoza, a raspored filmova gledatelji mogu pronaći osim na službenim stranicama filmskog festivala i u Vukovarskim novinama.

Pročitano 896 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase