Ispiši ovu stranicu

Proširena istraga protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac

Gabrijela Žalac na ministarsku dužnost je došla iz Vukovarsko-srijemske županije Gabrijela Žalac na ministarsku dužnost je došla iz Vukovarsko-srijemske županije HRV

Uskok je proširio istragu u aferi ''Vjetroelektrane'' protiv bivše državne tajnice i nekadašnje kninske gradonačelnice Josipe Rimac, bivše ministrice Gabrijele Žalac i još šestero osumnjičenika zbog primanja i davanja mita, trgovanja utjecajem i zloporabe položaja i ovlasti.

Trećim proširenjem istrage su obuhvaćeni bivši pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić, predsjednik Uprave Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) Tomislav Plavšić i v.d. predstojnice Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji Edita Grubišić.  

Uskok je precizirao da je Rimac radi odobrenja kredita od Hrvatske banke za obnovu i razvoj zajedno s Gabrijelom Žalac, koja je također koristila autoritet ministrice te članice nadzornog odbora te banke, od ostalih članova odbora tražila podršku i suglasnost da se neovisno o ispunjavanju uvjeta Bašićevoj i Stipićevoj tvrtki odobri kreditiranje vjetroparka.

Rimac i Žalac su, dodao je Uskok, tražile od predsjednice Uprave HBOR-a Tamare Perko da Bašićevoj i Stipićevoj tvrtki odobri kredit od 130 milijuna eura, da smanji tražene instrumente osiguranja kredita te da za potrebe njihove tvrtke osigura sastavljanje pisma namjere u kojem bi HBOR prije donesene odluke o odobravanju kredita neistinito naveo dobavljaču vjetroagregata da će kredit biti odobren, a što je Perko odbila učiniti.

Tužiteljstvo je dodalo da je Žalac i sama učestalo kontaktirala članove Nadzornog odbora HBOR-a te od njih, iako im još nisu bili dostavljeni podatci o projektu, tražila podršku prilikom davanja suglasnosti na odluku uprave banke o odobrenju kredita.

Rimac je na Bašićevo i Stipićevo traženje učestalo kontaktirala predsjednika uprave Hrvatske poštanske banke (HPB) i tražila odobravanje kredita od najmanje 30 milijuna eura za C.E.M.P. neovisno o ispunjavanju uvjeta kao i da banka ne inzistira na dostavi potrebne dokumentacije te da se ublaže sredstva osiguranja i maksimalno ubrza realizacija kredita.

Nakon što je C.E.M.P. zatražilo odobrenje kredita od HPB-a, Bašić je od predsjednika uprave HPB-a zatražio kredit od 50 milijuna eura te mu ponudio da će mu se u tom slučaju odužiti, a što je čelnik HPB-a odbio učiniti. Rimac je zatim, nadodao je Uskok, ponovno kontaktirala direktora HPB-a i tražila ubrzanje isplate novca, dok je Žalac na njezino traženje kontaktirala Perko i tražila da se ubra puštanje druge tranše kredita. Bašić je Rimac za pomoć pri pogodovanju platio jedrenje u kolovozu 2019. u vrijednosti od 15.174 kuna, precizirao je Uskok.

Pročitano 530 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun