Ispiši ovu stranicu

Na sudu u Vukovaru bit će obiteljski odjel

Promjene je najavio ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica Promjene je najavio ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica HRV

Ministar obitelji i socijalne politike Josip Aladrović predstavio je Akcijski plan za unaprjeđenje sustava socijalne skrbi najavivši da će u iduća tri mjeseca zaposliti 200 stručnih radnika, a do kraja godine povećati broj upravnih i inspekcijskih nadzora.

Ocijenio je da su glavni nedostatci sustava mnoštvo ustanova koje su loše povezane te nedostatak stručnog kadra, nadzora i podrške.

Akcijskim planom poboljšat će se položaj korisnika kroz povećanje socijalnih naknada i ujednačavanje usluga na području cijele Hrvatske. 

Planira se povećanje broja udomiteljskih obitelji za 10 posto i smještaj oko 200 djece iz domova kod udomitelja.

Novi će zakon relaksirati postojeće uvjete za udomitelje jer sadašnji restriktivni uvjeti ne pridonose popularizaciji udomiteljstva. 

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je da će se kroz zakonske izmjene pokrenuti osnivanje obiteljskih sudova, odnosno 15 obiteljskih odjela.

Odjeli će biti osnovani uglavnom u gradovima sjedištima županija pa tako i u Vukovaru.

U odjelima će raditi suci specijalizirani za područje obiteljskog nasilja, a kroz Pravosudnu akademiju razvit će se poseban program izobrazbe kako bi se suci senzibilizirali za područje obiteljskog prava, odnosno nasilja u obitelji. 

Pročitano 551 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun