Ispiši ovu stranicu

Održan online sastanak o pravima osoba s invaliditetom

Održan online sastanak o pravima osoba s invaliditetom Arhiva

U organizaciji ureda pravobraniteljice za osobe sa invaliditetom održan je online sastanak na temu poštivanja ljudskih prava osoba s invaliditetom. Na sastanku su sudjelovale  udruge s područja Vukovarsko srijemske županije.

-Održali smo sastanak s predstavnicima 10-ak udruga s područja Vukovarsko-srijemske županije. Na sastanku je uz nas iz područnog ureda u Osijeku sudjelovala i zamjenice pravobraniteljice Mire Pekeč Knežević. Predstavili smo najčešće probleme s kojima smo se susretali u dvije i pol godine rada područnog ureda, predstavili smo aktivnosti koje su bile usmjerene na otklanjanje tih problema koje smo uočili i sa predstavnicima udruga smo to raspravili, poslušali njihove prijedloge i donijeli zaključke o aktivnostima koje ćemo poduzimati u budućem razdoblju kako bi se poboljšao položaj osoba s invaliditetom, rekao je savjetnik pravobraniteljice Mario Burek.

Osobe s invaliditetom susreću se s problemima u raznim sferama života a zadaća ovakvih sastanaka je staviti naglasak na ostvarivanje njihovih prava.

- Ljudi nam se najčešće obraćaju sa upitima o tome kako ostvariti pojedina prava, zatim su tu pritužbe na poteškoće u ostvarivanju pojedinih prava. Govorimo o svim životnim područjima, socijalnoj skrbi, mirovinskog osiguranja, područje zdravstva, odgoj i obrazovanje. Sve su to područja u kojima osobe s invaliditetom mogu ostvariti određena prava, a nama se pritužuju u slučaju kršenja istih. Na području cijele Republike Hrvatske su problemi slični ali s obzirom da smo sada na terenu imamo mogućnost brže pomoći osobama s ovog područja, ističe Burek.

Na sastanku se govorilo i o tome da osobe s invaliditetom moraju biti uključene u proces donošenja odluka

- Pravobraniteljica preporučuje onima koji donose odluke na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini da u proces donošenja odluka uključe osobe s invaliditetom. To je jako važno na lokalnoj razini, potrebno je uključiti udruge osoba s invaliditetom, ljude koji zaista poznaju problematiku i onda odluke donositi u skladu sa stvarnim potrebama i problemima, zaključio je Burek.

Pročitano 653 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI