Ispiši ovu stranicu

Medicinske sestre: Uključite nas u pripremu reforme socijalne skrbi

Medicinske sestre: Uključite nas u pripremu reforme socijalne skrbi Foto: HKMS

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) upozorila je u četvrtak kako se reforma sustava socijalne skrbi ne može raditi bez da u multidisciplinarnom timu sudjeluju i predstavnici Komore, jer u sustavu radi više od 1800 medicinskih sestara koje provode zdravstvenu njegu štićenika, prenosi HINA. 

Predsjednik HKMS-a Mario Gazić ističe da socijalni radnici, psiholozi ili pravnici nemaju kompetencije niti znanja definirati rješenja koja se tiču konkretnih problema sestrinstva u domovima.

- Bez sudjelovanja predstavnika naše struke prijedlog reforme neće biti sveobuhvatan i neće adresirati vrlo ozbiljne probleme zdravstvene skrbi za korisnike domova - ustvrdio je.

Napominje kako su još prije godinu nadležnom ministarstvu uputili razrađene prijedloge konkretnih rješenja, ali se do danas nije ništa pomaklo. Komora će taj prijedlog ponovno poslati i zatražiti sastanak s ministrom Josipom Aladrovićem.

Gazić ističe da socijalni radnici ne mijenjaju katetere korisnicima niti hrane bebe, suprotno izjavi Jadranke Dimić, predsjednice Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi, jer su to sve stručni poslovi zdravstvene njege, odnosno medicinskih sestara.

Umjesto medicinskih sestara o štićenicima domova ne brinu socijalni radnici.

Medicinske sestre u domovima samostalno i profesionalno provode zdravstvenu njegu i to umjesto njih ne rade, niti smiju raditi socijalni radnici, napominje Gazić.

Smatra kako ta izjava odražava sustavno ignoriranje uloge medicinskih sestara u domovima i čest stav socijalnih radnika kako posao medicinske sestre može raditi svatko.

Upozorava da je odnos spram medicinskih sestara u sustavu socijalne skrbi često ignorantski i marginalizirajući, a golemi manjak sestrinskog kadra i prevelik broj zahtjevnih, kroničnih i palijativnih pacijenata na jednu sestru vrlo su ozbiljni problemi.

Stoga Komora poziva resorno ministarstvo da predstavnike sestrinstva što prije uključe u pripremu reforme, a socijalne radnike u domovima, kao i njihove predstavnike, da uvažavaju kompetencije i stručnost medicinskih sestara i suzdrže se od ovakvih netočnih i opasnih izjava.

Pročitano 677 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI