Ispiši ovu stranicu

Prijedlog zakona o civilnim stradalnicima

Državni tajnik Ministarstva uprave Darko Nekić Državni tajnik Ministarstva uprave Darko Nekić HINA

Saborski odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina podržao je u utorak Prijedlog zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata čija su prava trenutno regulirana zakonom iz 1992. a koji, unatoč činjenici da je mijenjan 12 puta, nije obuhvatio sve civilne stradalnike, prenosi HINA. 

Prema novom zakonu, prava će moći ostvariti hrvatski, ali i strani državljani uz uvjet da su u trenutku stradanja imali prebivalište u Hrvatskoj. Procijenjeni broj novih korisnika statusnih prava temeljem novog zakona je oko 2.500.

Državni tajnik Ministarstva uprave Darko Nekić rekao je kako se, među ostalim, predlaže ublažavanje uvjeta za stjecanje obiteljske invalidnine, definira se pojam civilnog stradalnika iz Domovinskog rata, omogućuje korištenje obiteljske invalidnine članovima obitelji koji to dosad nisu mogli. Predlažu se veći iznosi osobne invalidnine, ortopedskog dodatka, dodatka za njegu i pomoć druge osobe i obiteljske invalidnine zbog povećanja osnovice za određivanje navedenih prava sa 100 na 115 posto proračunske osnovice. Poboljšan je socioekonomski položaj korisnika uvođenjem novih prava - novčana naknada, jednokratna novčana pomoć, posebni dodatak  i drugo. Nekić je također pojasnio kako će se provedba zakona u većoj mjeri regulirati pravilnikom.

Pročitano 472 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI