Ispiši ovu stranicu

DIP: Smanjen broj zamjenika župana i gradonačelnika

Lokalni se izbori održavaju 16. svibnja Lokalni se izbori održavaju 16. svibnja HRV

Državno izborno povjerenstvo pozvalo je državljane drugih država članica EU, koji u Hrvatskoj imaju prebivalište ili boravište, da imaju pravo birati članove vijeća i skupština općine, grada i županije u kojima imaju prebivalište ili boravište te biti birani, odnosno kandidirati se za člana predstavničkog tijela svoje jedinice.

Žele li glasovati na izbornu nedjelju, 16. svibnja, državljani druge članice Unije, dužni su najkasnije do 15. travnja podnijeti zahtjev za upis u odgovarajuću evidenciju birača.

Podnose ga nadležnom upravnom tijelu županije koje vodi registar birača prema mjestu njihova prebivališta ili boravišta u Hrvatskoj.

Uz zahtjev za upis trebat će predočiti od javnog bilježnika ovjerenu izjavu u kojoj je navedeno njihovo državljanstvo, adresa prebivališta ili boravišta i izjavu da nisu lišeni prava glasovanja u državi članici Unije čiji su državljani.

Na lokalnim izborima 16. svibnja birat će se članovi općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština i Gradske skupštine Grada Zagreba (predstavnička tijela) te općinski načelnici, gradonačelnici i župani i njihovi zamjenici (izvršna vlast).

Birači će moći glasovati samo u mjestu prebivališta, ne izvan njega, bilo na području Hrvatske, bilo u inozemstvu.

U županiji, koja ima do 250.000 stanovnika, gradu i općini s više od deset tisuća do 100.000 stanovnika župan, gradonačelnik odnosno načelnik imaju jednog zamjenika koji se bira zajedno s njima. 

U nekim jedinicama biraju se i zamjenici općinskog načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda hrvatskog naroda. Njih mogu birati samo birači pripadnici manjina ili hrvatskoga naroda koje imaju pravo na zamjenike te imaju prebivalište u jedinici u kojoj se biraju.

Pročitano 342 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun