Ispiši ovu stranicu

Zakonom smanjen broj zamjenika gradonačelnika

Budući da je Vukovar središte županije, gradonačelnik će imati pravo na jednoga zamjenika Budući da je Vukovar središte županije, gradonačelnik će imati pravo na jednoga zamjenika HRV

Na lokalnim izborima u svibnju iduće godine birat ćemo 568 zamjenika načelnika i gradonačelnika manje nego do sada, birat ćemo za oko deset posto manje članova predstavničkih tijela, odlučio je Hrvatski sabor.

Većinom glasova izmijenjeni su zakoni o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) upravi i samoupravi i lokalnim izborima.

Zastupnici su prihvatili amandman Kluba HDZ-a da se pravo na jednog zamjenika ostavi i gradonačelnicima gradova s više od 10 tisuća stanovnika. Pravo na zamjenika imaju i gradonačelnici gradova koji su sjedišta županija.

Gradonačelnici manjih gradova i načelnici općina neće imati zamjenike, a na početku mandata iz općinskog ili gradskog vijeća imenovat će se privremeni zamjenik koji bi ih mijenjao u slučaju dulje odsutnosti, odnosno spriječenosti.

U zakon je ušla i odredba na kojoj su ustrajali predstavnici nacionalnih manjina, po kojoj načelnik i gradonačelnik svoga zamjenika mogu odrediti i iz reda pripadnika manjina, odnosno hrvatskog naroda u općinama i gradovima u kojima pripadnici nacionalnih manjina čine većinu.

Manji broj zamjenika i članova predstavničkih tijela te ograničenje visine naknade za njih u konačnici bi, uvjerava resorni ministar Ivan Malenica, trebao donijeti uštedu do 115 milijuna kuna godišnje, a u četiri godine, koliko traju lokalni mandati, to je gotovo pola milijarde kuna.

Most i Domovinski pokret izrazili su nezadovoljstvo što je Vlada, odnosno resorno Ministarstvo uprave, odustalo od nekih novina i najava o reformi.

Pročitano 654 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun