Ispiši ovu stranicu

Prva presuda za ratni zločin u Bogdanovcima

U obrani Bogdanovaca i nakon sloma obrane ubijeno je 129 mještana, većinom civila U obrani Bogdanovaca i nakon sloma obrane ubijeno je 129 mještana, većinom civila HRV

Sudsko vijeće Višeg suda u Beogradu osudilo je na 15 godina zatvora Boška Soldatovića, nekadašnjega pripadnika Vojne policije Druge proleterske gardijske mehanizirane brigade JNA, zbog ubojstva devet civila albanske nacionalnosti u Bogdanovcima u Domovinskom ratu 1991. godine.

Prema optužnici Soldatović je 11. studenoga 1991. godine bez ikakvog razloga te bez ičije zapovijedi ili odobrenja u blizini zgrade mjesne zajednice u Bogdanovcima pucnjima iz vatrenog oružja lišio života devet civila. Ubio je Ljulju Barlecaj, Veru Barlecaj, Mriku Barlecaj, Đulju Barlecaj, Kristu Lešaj, Maniku Lešaj, Prena Krasnićija, Zefa Paljušaja i Nikolu Paljušaja. 

Tijekom suđenja kao svjedoci izvedeni su i neki Soldatovićevi suborci koji su rekli kako je upravo on počinio ta ubojstva ili su pak prenijeli kako se među pripadnicima JNA pričalo kako je taj ratni zločin počinio ovaj pripadnik Vojne policije JNA. 

Ovo je jedna od rijetkih sudskih presuda u Srbiji u kojoj je za počinjene ratne zločine optužen netko od tada aktivnih pripadnika JNA.

Do sada su najčešće osuđivani pripadnici raznih paravojnih postrojbi ili pak osobe koje su do rata živjele u Hrvatskoj.

Pročitano 584 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun