Obilježena godišnjica proboja Srijemskoga fronta

Vijenac i svijeća za žrtve fašističkog režima Vijenac i svijeća za žrtve fašističkog režima Foto: Marija Molnar

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i pročelnica Ureda gradonačelnika Sanja Tokić položili su na Trgu žrtava fašizma vijenac i zapalili svijeću za sve žrtve fašističkog terora, obilježivši na taj način 73. godišnjicu proboja Srijemskoga fronta.

-Kao i svake godine na ovom se mjestu prisjećamo svih žrtava jednog stravičnog razdoblja u prošlosti hrvatske države - razdoblja fašizma. Sjećamo se se svih žrtava fašističkog terora bez stavljanja utega na vagu koliko je zla nanio jedan drugi ili treći totalitaristički režim. Prošlost je na ovim prostorima jako složena, premrežena i često je bila podložna manipulacijama, a našom nazočnošću na ovom mjestu moramo poslati jasnu poruku da osuđujemo svaki totalitaristički režim koji nije prepoznavao ljudski život i slobodu kao vrijednost, odnosno koji je rpravio razlike među ljudima zbog nacionalnosti, vjere ili boje kože. To je neprihvatljivo i evocirajući uspomene i sjećanje na ljude koji su stradali zbog takvih režima moramo slati poruku našim mladim generacijama kako se ovako što nikada ne bi ponovilo - poručio je Penava.

Srijemski front formiralo je njemačko zapovjedništvo u listopadu 1944. godine kako bi zaustavilo prodor tadašnje NOVJ i Crvene Armije ka zapadu. Borbe na Srijemskome frontu bile su dugotrajne i iscrpljujuće sve do 12.travnja 1945. kada je front probijen , a u idućih mjesec dana od njemačke je vojske oslobođen čitav teritorij tadašnje Jugoslavije. 

 

Pročitano 961 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase