Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Živkoviću se ponovno sudi

Marijan Živković, novo suđenje Marijan Živković, novo suđenje Foto: Vedran Vuleta

Na Općinskom sudu u Vukovaru održano je pripremno ročište u ponovljenom postupku protiv Marijana Živkovića, okrivljenog za razbijanje dvojezične ploče na zgradi Policijske postaje Vukovar 3. rujna 2013. godine.

Suđenje je počelo ispočetka zbog toga što je Županijski sud u Puli ukinuo prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Vukovaru po kojoj je Marijan Živković oslobođen optužbi na temelju nalaza i mišljenja sudskog vještaka koji je utvrdio kako je Živković u vrijeme izvršenja kaznenog djela bio neubrojiv. 

- Vještak je u obzir uzeo brojne činjenice, između ostalog da moj branjenik ima 79 godina, da je to bila masa ljudi, da boluje od PTSP-a te da su mu za vrijeme Domovinskog rata poginula dva sina, od kojih posmrtne ostatke Nikole još nije pronašao, ... Vještak na temelju tih i dugih okolnosti mogao je donijeti samo odluku koju je i donio, a sud nije imao izbora nego donijeti oslobađajuću presudu. Nažalost Županijski sud u Puli ukinuo je oslobađajuću odluku isključivo zbog vještačkog nalaza, a za čega nije stručan. Mislim da ako u postupku sud odlučuje o svemu onda ne trebamo vještake. U ovom slučaju Županijski sud u Puli odlučivao je o vještačkom nalazu što za mene predstavlja presedan u mojoj 35 godina dugoj praksi. To da sud odlučuje o nalazu i mišljenju vještaka koji je jasan i nedvosmislen, to je presedan. Ako je i bilo nekih nejasnoća one su otklonjene - rekao je Živkovićev odvjetnik Emil Mitrovski i dodao kako se sud ne može stavljati iznad struke te da zbog toga i postoje sudski vještaci.

Marijan Živković novo suđenje
Marijan Živković i njegov odvjetnik Emil Mitrovski

Sud je prihvatio njegov dokazni prijedlog za novo vještačenje Živkovića radi ocjene njegove ubrojivosti u vrijeme počinjenja kaznenih dijela. O novom nalazu i mišljenju vještaka ovisiti će dalji tijek postupka. Ukoliko i novi vještak utvrdi kako je Živković u vrijeme počinjenja kaznenog djela koje mu se stavlja na teret bio neubrojiv, samim tim i kazneno pravno odgovoran, sud će ponovno donijeti oslobađajuću presudu, no ukoliko nalaz i mišljenje budu različiti vještaci će se saslušati na sudu kako bi se otklonile proturječnosti.

Marijan Živković, dragovoljac Domovinskoga rata i otac dvojice poginulih branitelja, Marka i Nikole ponovno je izjavio kako se ne osjeća krivim te da će se braniti šutnjom.

- Nemam riječi i pitam se zašto me razvlače toliko. Neka uzmu oružje pa neka me raznesu – kratko je poručio Živković.

Podršku na sudu došli su mu dati brojni prijatelji među kojima i Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

- Žalosno je što Hrvatska država ponovno pokazuje kako joj je važnije osuditi Marijana Živkovića za razbijanje ćirilićne ploče nego one koji su činili zločine na Ovčari i Veleprometu. Kamo sreće da iole ulože truda u te postupke kao što se ovdje trude da osude Marijana. Ipak se nadam kako će ga sud ponovno osloboditi - izjavio je Josić.

Sud će sljedeću raspravu zakazati kada dobije nalaz i mišljenje novoga vještaka. Po završetku ročišta Dejan Lukavec, zamjenik općinskog državnog odvjetnika rekao je kako izjavu za medije ne može dati dok je postupak u tijeku.  

Pročitano 1072 puta
Ocijeni sadržaj
(42 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI