Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Radionica o braniteljskim zadrugama

Predavači i voditelji projekta Mirjana Helfrih i Mihovil Šušnić Predavači i voditelji projekta Mirjana Helfrih i Mihovil Šušnić Foto: Vedran Vuleta

O zadružnom poduzetništvu i njegovim mogućnostima u sklopu projekta „Poticanje razvoja zadružnog poduzetništva među braniteljskom populacijom“, u Vukovaru je započela dvodnevna radionica namijenjena nezaposlenim hrvatskim braniteljima i ostalim nezaposlenim građanima s područja naše županije.

Projekt provode Braniteljska zadruga Danica Zagreb, Edukacijski centar – Ustanova za obrazovanje odraslih i tvrtka Catapult Consulting.

- Cilj projekta je unaprijediti upravljačke, poduzetničke i poslovne kompetencije zaposlenika i nezaposlenih članova braniteljskih zadruga i ostalih nezaposlenih građana te potaknuti razvoj novih zadružnih poduzeća među nezaposlenom populacijom, a kroz poslovnu mrežu zadruga stvoriti mogućnosti za širenje i razvoj njihovog poslovanja. Kroz dvodnevnu edukaciju predstavlja se zadružno poduzetništvo i prednosti samih zadruga u segmentu poduzetništva, a polaznici će dobiti i odgovore na pitanja kako osnovati i voditi zadrugu, kako djelovati sa zadrugom na tržištu, pisati projekte i ostvariti ekonomsku i društvenu korist kroz zadrugarstvo i kakove su mogućnosti zapošljavanja u zadrugama – rekao je predavač Mihovil Šušnić.

Naglasio je kako ukupna vrijednost projekta iznosi 425.237,78 kn, koji je u cijelosti sufinancirala Europska Unija.

- Prednost osnivanja braniteljske zadruge je u tome što ona ima male ulazne troškove, a ujedno je i računovodstvo zadruge puno lakše voditi nego za firme i obrte te niz poticaja koje daju Republika Hrvatska ili Savez za zadružno poduzetništvo – dodao je Šušnić.

Po slovu Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji braniteljska socijalno-radna zadruga osniva se radi ostvarivanja psihosocijalnog osnaživanja i zdravstvene rehabilitacije, odnosno lakše i brže reintegracije njezinih članova u društvo, te uključivanja u radne i gospodarske procese članova s umanjenom radnom sposobnošću i nezaposlenih osoba.

Pojašnjavajući koje su prednosti braniteljskih u odnosu na ostale zadruge, Šušnjić je naglasio kako se one mogu javiti na širi spektar natječaja.

- Neki poticaji su puno veći i dostupniji ako se osniva braniteljska zadruga kao takva – ističe Šušnjić i dodaje kako je većina braniteljskih zadruga vezana za poljoprivredu u sadnji lješnjaka, a sve češće u braniteljskim se zadrugama okreću proizvodnji bijelog luka i pčelarstvu, dok ih se dio bavi i  građevinskim i uslužnim djelatnostima te web dizajnom.

Na edukaciji je nazočio i Zvonimir Kološnjaj jedan od osnivača zadruge Eko-Vuza, koji kaže kako se došao dodatno educirati o zadružnom poduzetništvu.

- Zadrugu smo osnovali prošle godine u travnju. Posla dovoljno ima i konkurencija je velika. Mi se bavimo uređivanjem i održavanjem zelenih površina, poljoprivrednom djelatnišću, održavanjem kuća i okućnica te održavanjem kulturnih dobara i spomenika – rekao je Kološnjaj.

Razvojačeni hrvatski branitelj Mato Mutapčić iz Županje kao najveći problem vidi nepoštovanje zakona pri zapošljavanju hrvatskih branitelja.

- Mi razvojačeni branitelji smo šikanirani i ne možemo dobiti posao. Na natječaju imamo prednost samo ako smo jedini kandidat – rekao je Mutapčić.

Dodajmo kako je ovo nakon Petrinje druga ovakva edukacija dok će se iduća održati u Bjelovaru.

Pročitano 1155 puta
Ocijeni sadržaj
(39 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI