Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Mijenja se sustav srednjoškolskog obrazovanja

Prskalo kod Galića Prskalo kod Galića Foto: Vedran Vuleta

Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja, za područje srednjoškolskog obrazovanja, Vlado Prskalo, posjetio je Vukovarsko-srijemsku županiju, a u Palači Srijem u Vukovaru susreo se sa županom Božom Galićem s kojim je razgovarao o sustavu srednjoškolskog obrazovanja. Sastanku su nazočili i ravnatelji svih strukovnih škola s područja naše županije.

Po riječima Prskala Ministarstvo znanosti i obrazovanja ima cilj urediti sustav srednjoškolskog (strukovnog) obrazovanja, prilagoditi ga prostoru i vremenu u kojem živimo i omogućiti mladima da steknu obrazovanje za život, kojim će ispuniti potrebe hrvatskog gospodarstva. Stoga i organiziraju susrete s dionicima sustava strukovnog obrazovanja, osobito srednjim strukovnim školama i njihovim osnivačima, kao i ustanovama, gospodarstvenicima te pojedincima koji surađuju u ostvarivanju zadaća javne politike odgoja i obrazovanja srednjoškolske mladeži te s onim dionicima koje prepoznaju kao partnere na regionalnoj razini.

- Mi izrađujemo jedan novi sustav strukovnog obrazovanja. Započela je kurikularna reforma, izrađena je strategija, ovih dana se u Saboru donosi zakon o strukovnom obrazovanju i želja nam je da to ne bude mrtvo slovo na papiru, nego da dođemo do svake škole i institucije koja se bavi obrazovanjem kako bi to proveli u djelo - rekao je Prskalo.

Na upit novinara što će se promijeniti, Prskalo je rekao kako se mijenja paradigma o strukovnom obrazovanju, te da žele školovati mlade ljude za tržište rada, a ne za Zavod za zapošljavanje.

- Trenutno na Zavodu imamo 196 tisuća mladih nezaposlenih ljudi, a s druge strane uvozimo radnu snagu. Neki dan Vlada je donijela odluku o uvozu 32 tisuće radnika, a ovdje imamo toliko nezaposlenih. Taj debalans koji postoji između školovanja i tržišta rada želimo promijeniti. Ovim zakonom koji je trenutno u drugom čitanju želimo stvoriti uvjete za opremanje srednjih strukovnih škola te promijeniti škole i nastavnike u načinu rada kao i osuvremeniti njihova znanja – ustvrdio je Prskalo.

Prskalo1

Poručio je i da ministarstvo trenutno ima kompletnu krvnu sliku svih škola te da će uskoro napraviti akcijski plan o mjerama koje će pokrenuti za godinu dana, a koje kroz 4 godine.

- Kroz financiranje europskim novcem pokriti ćemo 5 sektora: poljoprivredu, strojarstvo, zdravstvo, elektro tehniku i IT sektor – poručio je Prskalo.

U svojoj prezentaciji koju je održao okupljenima Prskalo je istaknuo da je Ministarstvu u tu svrhu odobreno 36 milijuna eura iz EU.

- U potpunosti se slažem da trebamo osigurati srednje škole, učilišta i sveučilišta za potrebe lokalnog gospodarstva - rekao je župan Galić i dodao kako po njegovom mišljenju u jednom djelu srednjih škola nemaju dovoljno dobrih podloga za razvoj.

Ovakvi susreti nastavit će se i u drugim županijama, a trebali bi pridonijeti sagledavanju prednosti i nedostataka u funkcioniranju obrazovnog sustava, drugim riječima, stvarnoj reformi odgojno-obrazovne politike.

Pročitano 1146 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI