Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Uskoro u Vukovaru novi Franjevački muzej

Franjevački muzej Franjevački muzej Foto: Vedran Vuleta

Na konferenciji za medije, održanoj u prostorijama Franjevačkog samostana sv. Filipa i Jakova u Vukovaru predstavljen je projekt koji za cilj ima stvaranje uvjeta za dodatno pozicioniranje grada Vukovara i naše županije na kulturnoj i turističkoj karti svijeta i Hrvatske.

Projekt nosi naziv Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu grada Vukovara. Provodi ga Franjevački samostan u suradnji s Gradskim muzejom Vukovar, Turističkom zajednicom grada Vukovara, Gradom Vukovarom i Vukovarsko-srijemskom županijom. Realizacijom projekta obnoviti će se i revitalizirati kulturna dobra vukovarskog Franjevačkog samostana, a kroz otvaranje Franjevačkog muzeja, knjižnice "fra Marko Kurolt" te vinoteke i suvenirnice stvoriti će se novi turističko-edukativni potencijali.

Gvardijan fra Ivica Jagodić kaže da samostan djeluje prije sve kao rasadnik vjere, a zatim i kulture, kulturne baštine, jezika i hrvatskoga identiteta.

- Od svog osnutka 1723. godine Franjevački samostan bio je i ostao rasadište vjere, obrazovanja i kulture te čuvar hrvatskog jezika i identiteta. Unatoč brojnim okupacijama te vremenskim nesigurnostima, franjevci su uspjeli očuvati kulturno i umjetničko blago, a po kompleksnosti i cjelovitosti baštine Franjevački samostan svrstan je među najvrjednije spomeničke sklopove kontinentalne Hrvatske te je registriran kao spomenik kulture visoke A (I) kategorije. Upravo zahvaljujući ovom projektu grad Vukovar pokazat će svoju najbogatiju riznicu blaga, dok će Franjevački samostan s već posvećenom crkvom sv. Filipa i Jakova poprimiti novu dimenziju koja se očituje u bogatoj kulturnoj baštini – rekao je Jagodić.

Istaknuo je kako ćemo s realizacijom projekta uskoro imati mogućnost cjelokupnoj hrvatskoj, ali i inozemnoj javnosti pokazati najbogatiju riznicu kulturnog blaga.

franjevački muzej

- Vrijednost projekta je 15 milijuna kuna, od čega su 7 milijuna kuna sredstva Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara i 8 milijuna kuna iz europskog programa. Ovo je primjer projekta kojim se može financirati crkvena obnova i obnovu naših samostana - rekla je Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te naglasila kako su kroz integrirani program obnove kulturne baštine i kroz operativni program konkurentnost i kohezija raspisali natječaj koji je iznosio 380 milijuna kuna, međutim zbog velike prijave projekata ugovorili su tri puta više sredstava, odnosno preko milijardu i 200 milijuna kuna.

- Ovo nisu samo projekti obnove, nego su i gospodarskog karaktera jer omogućuju bolju  turističku ponudu, ali i osiguravaju nova radna mjesta – istaknula je Žalac.

Gradonačelnik Ivan Penava smatra da je ovaj projekt kako u duhovnom smislu tako i u smislu kulturne povijesne baštine grada Vukovara, ali i turizma, lijep korak prema boljoj budućnosti našega grada.

- Realizacija projekta značiti će izuzetno mnogo prvenstveno u promicanju kulturno-povijesnog identiteta grada koji je narušen tijekom Domovinskog rata u tragičnim zbivanjima 1991. godine. Projekt će doprinijeti tome da i mi Vukovarci spoznamo neke stvari o kojima nismo sve znali, ali isto tako posjetiteljima i turistima upotpunit će već bogatu sliku našega grada - rekao je Penava.

franjevački muzej1

Projektom će se obnoviti i očuvati kao nepokretno kulturno dobro Franjevački samostan, četiri pokretna kulturna dobra u koja spadaju tri zbirke knjiga iz 17.,18., i 19. stoljeća, matične knjige te jedna zbirka inventara samostana. Kao što smo već naveli u sklopu samostana bit će smješten franjevački muzej, dok će se rekonstrukcijom i uređenjem potkrovlja stvoriti odgovarajući prostor za znanstveno edukativne aktivnosti kao i za adekvatno zbrinjavanje velikog fundusa knjiga knjižnice fra Marko Kurlot. Ne manje važno, podrum samostana zamijenit će vinoteka i suvenirnica u sklopu kojih će posjetiteljima biti dostupni dizajnirani suveniri i brošure muzeja te ostali proizvodi lokalnih proizvođača, a upravo će to kulturnom dobru samostana pružiti dodatnu tržišnu vrijednost.

Predstavljanju projekta nazočili su i župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, ravnateljica Turističke zajednice grada Vukovara Jasna Babić te ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric, predsjednica Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara Ljiljana Blažević, pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Vukovaru Zdenka Predrijevac, provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije fra Ilija Vrdoljak te direktorica tvrtke ArsIllyrica Sanda Lončar.

Pročitano 978 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI