Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Diplome nezaposlenima i pad broja nezaposlenih

Uvjerenja o osposobljenosti Uvjerenja o osposobljenosti Foto: Vedran Vuleta

U prostorijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Vukovar dodijeljeno je 18 Uvjerenja o osposobljenosti za priprematelja pizze, keramičara i jednostavne poslove zidara. Osposobljavanje je provedeno u suradnji s Učilištem Studium u okviru mjera aktivne politike zapošljavanja pod nazivom Obrazovanje za nezaposlene osobe.

- Cilj ove mjere je povećati razinu zapošljivosti nezaposlenih osoba kroz njihovo uključivanje u neki od programa osposobljavanja, prekvalifikacije i usavršavanja. Obrazovanje ćemo provoditi i dalje u onim djelatnostima u kojima je utvrđen nedostatak radne snage, a to su prvenstveno graditeljstvo, ugostiteljstvo i IT sektor. Tijekom tekuće godine trebamo uključiti još 200 osoba, a 127 već smo uključili i to za zanimanja: zavarivač, pomoćni tesar, pomoćni zidar, keramičar, rukovatelj CNC strojem, konobar, kuhar, priprematelj pizze, njegovatelj starih i nemoćnih, računalni programer Internet aplikacija, programer mobilnih aplikacija, voditelj izrade i provedbe EU projekata i vozač motornih vozila – rekla je Jasana Kolar, v.d. predstojnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Vukovar.

Pojasnila je kako osim navedenog u programu za stjecanje europske računalne diplome već imaju uključeno 60 osoba, a uskoro će još 50 uključiti u programe engleskog, njemačkog i talijanskog jezika.

- Dok su polaznici na obrazovanju imaju pravo na novčanu pomoć i putni trošak. Novčana pomoć iznosi 50 posto minimalne plaće umanjene za doprinose za obvezna osiguranja i njen najviši iznos sada iznosi 1375,92 kuna – kaže Kolar.

Polaznicima su se financirali i troškovi liječničkog pregleda ukoliko je isti bio uvjet za upis u obrazovni program.

Kolar je pozvala je sve zainteresirane osobe za neke od programa da se jave svom savjetniku kako bi se mogli pribilježiti za buduća osposobljavanja, a rekla je i kako se oko 30 posto osoba zaposli upravo u zanimanju za kojeg se osposobe.

Po mišljenju Ana Gale, ravnateljice Učilišta Studium, nezaposlene sa Zavoda donekle je teško uključiti u ovakve programe osposobljavanja zbog određenog straha od ponovnog učenja.

- Ovakva osposobljavanja svim polaznicima budu dobro iskustvo i na kraju svima bude žao kad se završi, jer tada i sami shvate da mogu ponovno učiti i da to nije nikakav problem – rekla je Gale.  

Pad broja nezaposlenih u odnosu na prošlu godinu

Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Vukovar bilježi pad broja nezaposlenih osoba. Prema posljednjem izvješću na dan 31. prosinca 2017. godine na Zavodu je bilo 3.332 osobe, što je 16 posto manje nego u prosincu 2016.

- Na razini grada Vukovara nezaposleno je 1627 osoba što je u odnosu na prosinac 2016. manje za 18,5 posto. Porastao nam je i broj zaposlenih iz evidencije. Na razni cijele godine zaposleno je 1725 osoba, a to je porast od 2,6 posto u odnosu na ukupan broj zaposlenih u 2016. godini – pojasnila je Kolar. 

Pročitano 1306 puta
Ocijeni sadržaj
(5 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI