Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Poplava 2014. - Država mora platiti odštetu obitelji Ruže Sirotković

Ilustracija Ilustracija Foto: HRV

Općinski sud u Vukovaru - Stalna služba u Županji donio je presudu po kojoj Republika Hrvatska mora platiti 155 tisuća kuna odštete sinu Petru 86-godišnje Ruže Sirotković, mještanke Rajevog Sela i prve žrtve koja je stradala u katastrofalnoj poplavi županjske Posavine u svibnju 2014. godine.

Prema nepravomoćnoj presudi, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić napravio je grešku jer nije na vrijeme donio odluku o evakuaciji stanovništva, a Ruža Sirotković utopila se pred očima svog sina Petra.

U presudi sutkinje Zetić stoji: “Odluku o proglašenju katastrofe trebao je donijeti župan, a ne Vlada Republike Hrvatske. Tu je odluku morao donijeti prije nego što je došlo do probijanja nasipa kod Rajevog Sela. Sada je država dužna nadoknaditi štetu koja je nastala nepravilnim radom župana Vukovarsko-srijemske županije”, prenosi telegram.hr.

Na konferenciji za medije Galić je izjavio kako se ne smatra krivim za posljedice katastrofalne poplave iz 2014. godine.

- Nisam bio stranka u postupku niti sam vidio nepravomoćnu presudu, te nisam bio u mogućnosti izložiti svoje stavove, dokaze i mišljenja. Odluku o proglašenju katastrofe nisam mogao donijeti ja, kao župan, jer Odluku donosi Vlada RH, sukladno tadašnjem Zakonu o zaštiti i spašavanju. Odluku je Vlada RH donijela tek 20. svibnja 2014. sa zakašnjenjem. Odluku o pripremi za eventualno zbrinjavanje i sklanjanje ugroženog stanovništva donio sam 17. svibnja 2014. u 12:28 sati, dakle prije puknuća nasipa koji se dogodio u 14:47 sati u Račinovcima te u 15:10 sati u Rajevom Selu. Na lokacijama predviđenim Planovima zaštite i spašavanja i Planovima civilne zaštite općina koje je trebalo evakuirati, bio je osiguran dovoljan broj autobusa  u 14:10 sati. Stanovništvo je odbijalo evakuaciju što mogu posvjedočiti načelnici Općina – rekao je Galić.

Naveo je i kako će, budući da mu je povrijeđeno pravo osobnosti, od pojedinih medija zatražiti ispravak netočnih informacija i ispriku, te iskoristiti sva daljnja zakonska prava koja su mu na raspolaganju kako bi se promijenila i nepravomoćna presuda. 

Navedenu odluku na uvid smo dobili od župana Bože Galića. 

PRIPREMA ZA SKLANJANJE

Pročitano 1061 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI