Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Vukovarskoj bolnici donirali 40 slika

Donacija slika Donacija slika Foto: Vedran Vuleta

U Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana upriličena je primopredaja donacije likovnih radova, koje su našoj bolnici darovali članovi Udruge Peski-Art iz Đurđevca.

Program posjete gradu Vukovaru započeli su polaganjem vijenca kod spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari i razgledavanjem Spomen doma Ovčara te paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata, nakon čega je ravnateljica vukovarske bolnice dr. Vesna Bosanac s Franjom Mihočkom, predsjednikom Udruge potpisala Darovnicu o donaciji likovnih radova.

- Riječ je o 40 likovnih radova od 37 autora iz devet hrvatskih županija. Slike su nastale na petoj likovnoj radionici održanoj u sklopu manifestacije Podravina svojemu Generalu koja se održava u čast generala Mladena Markača, s obzirom da je on naš sugrađanin i heroj Domovinskog rata – rekao je Mihočka.

bolnica donacija slika

Akciju su prvi put pokrenuli prije pet godina s ciljem obilježavanja važnijih datuma novije hrvatske povijesti, a ponajviše dana kada je izrečena oslobađajuća presuda u Haagu generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini.

- Kako bi širili spoznaju o važnosti toga datuma slike želimo darovati gradovima, institucijama ili ustanovama u kojima je general Markač počasni građanin i gdje je posebno poštovan i cijenjen. U 2017. godini bila nam je mala peta obljetnica, a vukovarskoj bolnici  značajna 160. obljetnica rada. S obzirom na doprinos vukovarske bolnice i njezinog osoblja u Domovinskom ratu bilo je neupitno da slike doniramo upravo vukovarskoj bolnici. Primjereno našim željama i preporuci naših pokrovitelja Ministarstva hrvatskih branitelja, naše županije i grada Đurđevca donaciju smo i realizirali – izjavio je Mihočka.

Istaknuo je kako im je drago što će slike krasiti prostor vukovarske bolnice te uljepšati rad osoblju i pacijentima, a posebno hrvatskim braniteljima s obzirom da je vukovarska bolnica i bolnica hrvatskih veterana.

Donacija je bila najavljena prilikom proslave 160 obljetnice vukovarske bolnice, kaže dr. Bosanac.

- Dvadeset godina nakon mirne reintegracije možemo biti doista zadovoljni i zahvalni s donacijom ovih prekrasnih slika koje će krasiti odjele naše bolnice na svim odjelima i u novoj i u staroj bolnici. Vjerujem kako će slike razveseliti i doktore i medicinske sestre, ali i pacijente – poručila je Bosanac.

bolnica donacija slika1

Uručenju ovih zaista predivnih fotografija nazočili su general Mladen Markač i zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Marijan Pavliček.

- Ovo je potvrda da među običnim hrvatskim pukom grad Vukovar ima jako puno prijatelja. Naši sugrađani su tijekom progonstva bili smješteni u više od 500 mjesta diljem Hrvatske, pa tako i u podravskom kraju. S ovom donacijom to se prijateljstvo nastavlja. Vjerujem kako će se i osoblje bolnice i pacijenti osjećati ugodnije. Članovima Udruge Peski-Art u ime Grda Vukovara od srca se zahvaljujem i vjerujem kako će se ovo i slična prijateljstva i dalje nastaviti – rekao je Pavliček.

U sklopu posjeta članovi Udruge obišli su Mjesto sjećanja „Vukovarska bolnica 1991.“, te na povratku upalili svijeće kod Spomen doma na Trpinjskoj cesti.

Pročitano 1515 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI