Ispiši ovu stranicu

U Vukovaru svečano potpisan ugovor o osnivanju Agro-klastera d.o.o. Vinkovci

U Vukovaru svečano potpisan ugovor o osnivanju Agro-klastera d.o.o. Vinkovci Foto: Valerija Lozančić

Odluku o osnivanju trgovačkog društva Agro-klaster d.o.o. Vinkovci donijela je 18. prosinca 2017. godine  Skupština Vukovarsko-srijemske županije s namjerom da se efikasnije i u što većem obimu realiziraju već započeti ili budući razvojni projekti iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja. 

- Osnovni cilj osnivanja klastera je intenziviranje primarne proizvodnje određenih poljoprivrednih kultura (osobito voća i povrća), viši stupanj prerade proizvedenih roba, povezivanje proizvođača radi zajedničkog nastupa na domaćem i inozemnom tržištu, potpora u izgradnji nužnih logističkih objekata i postrojenja te, u konačnici, podizanje ukupne konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora u našoj županiji. Željeli smo poljoprivrednoj proizvodnji osigurati što bolje uvjete i mislim da ćemo ubrzo ostvariti dobre rezultate, naglasio je nakon potpisivanja ugovora vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Zadaća ovog krovnog klastera je funkcionalno i organizacijsko povezivanje svih zainteresiranih subjekata te prijenos potrebnih znanja  i tehnologija u svrhu realizacije zadanih ciljeva.
-Pokušat ćemo proizvođače usmjeriti u proizvodnju koja je profitabilna te im pružiti odgovarajuću infrastrukturu poput navodnjavanja, skladišta, hladnjača, pretovarnih stanica…, dodao je Zdenko Podolar vd pročelnika UO za gospodarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Sveučilišta u Osijeku Krunoslav Zmaić naglasio je kako Poljoprivredni fakultet poljoprivrednicima može pomoći na nekoliko načina.
- U okviru ovoga projekta vidimo svoj interes i mogućnost da pomognemo Vukovarsko-srijemskoj županiji i njenim poljoprivrednim proizvođačima u smislu edukacije, kod pisanja i prijave projekata, ali i da kroz naše laboratorije bude dokazana uporabna i kvalitetna vrijednost njihovih proizvoda koji će zatim pronaći put ne samo prema našem, već i tržištu Europske unije, rekao je dekan  Zmaić.

Osnivači tvrtke su Vukovarsko-srijemska županija, općine: Cerna, Vrbanja, Drenovci, Lovas i Stari Jankovci, Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku te Zadruga za proizvodnju voća i povrća „Vinkovačka šparoga“. Društveni ugovor potpisali su vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i odgovorne osobe svakog osnivača.

Pročitano 1439 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić