Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Nuštar će dobiti reciklažno dvorište

Ugovor o izgradnji reciklažnog dvorišta Ugovor o izgradnji reciklažnog dvorišta Foto: Vedran Vuleta

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić posjetio je Vukovarsko-srijemsku županiju te tom prigodom s načelnikom Općine Nuštar Hrvojem Drinovcem u Palači Srijem u Vukovaru potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju reciklažnog dvorišta.

Projekt je vrijedan 3,2 milijuna kuna, a u iznosu 2,7 milijuna, odnosno 85 posto, financirat će europskim novcem iz Kohezijskog fonda.

- Vukovarsko-srijemska županija u smislu izgradnje recikalažnih dvorišta pokazuje dobre rezultate.  Vjerujem da će u narednom razdoblju to činiti i ostale jedinice lokalne samouprave koje nisu izgradile reciklažna dvorišta, a koje za to imaju kapaciteta – rekao je Ćorić i dodao kako su sredstva za izgradnju recikalažnih dvorišta u RH su ovom trenutku na razini 214 milijuna kuna.

Prema podacima s kraja 2016. godine u Hrvatskoj se odvaja 27 posto otpada. Ćorić kaže da je u tom je smislu potrebno učiniti iskorak kako bi se ostvario plan po kojem bi se do 2020. odvajalo 50 posto otpada.

Drinovac ističe kako će 1700 kućanstava Općine Nuštar završetkom izgradnje reciklažnosg dvorišta moći odlagati otpad koji se ne odvozi s kućnih adresa. Kroz projekt bi posao trebala dobiti jedna ili dvije osobe.

- Realizacija je krenula prije 3 godine kada smo u suradnji s ministarstvom krenuli u izradu projektne dokumentacije koju je ministarstvo financiralo u 100 postotnom iznosu. Zahvaljujem se ministru i nadam se daljnjoj suradnji – kazao je Drinovac.

Nakon Županje, Starih Jankovaca, Iloka i Borova ovo je peti ovakav Ugovor na području naše županije. Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić kaže da u tom smislu idemo u dobrom pravcu, no problem vidi u planu i izgradnji centra za gospodarenje otpadom.

- To moramo ubrzati jer je od 2012. godine bilo puno propusta. Mislili smo kako će to biti odavno izgrađeno. Ministar nam je došao kako bi sve ubrzali i ostvari europska sredstva koja su nam na raspolaganju te izvršili ono što nam je zadaća i obveza prema EU, ali  prema okolišu i našim građanima – rekao je Galić.

Nakon potpisivanja Ugovora u velikoj županijskoj vijećnici čelnicima lokalne samouprave održana je prezentacija pod nazivom "Mogućnosti sufinanciranja projekata u gospodarenju otpadom - 2018. godina". 

Pročitano 1194 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI