Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Savjeta za branitelje: Presuda za Ovčaru je sramotna

Savjet za branitelje Savjet za branitelje Foto: Vedran Vuleta

Članovi Savjeta za branitelje gradonačelnika Ivana Penave ocijenili su sramotnim da je po novoj presudi Žalbenog suda u Beogradu za zločine – mučenja i ubojstva – 260 ljudi na Ovčari osuđeno samo osmero počinitelja od kojih niti jedan nije nalogodavac, odnosno, niti jedan od osuđenika nije pripadnik zapovjedništva JNA, KOS-a ili drugih službi odgovornih za agresiju na Vukovar i zločine počinjene na području Vukovara nakon sloma obrane grada.

- Takva presuda, koja se ne odnosi na nalogodavce, skida odgovornost s Republike Srbije i JNA te zločin na Ovčari postaje slučajno zlodjelo paravojnih i razbojničkih skupina što ne možemo prihvatiti kao istinu – rekao je Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje.

Još sramotnijom smatraju činjenicu kako hrvatsko pravosuđe, na čelu s Ministarstvom pravosuđa i Državnim odvjetništvom, nije imalo ni prijedlog ili mišljenje o visini kazne ni uopće o cjelokupnom slučaju.

- Umjesto toga, 26 godina poslije, još uvijek provode ispitivanja svjedoka. Pitanje je kakva se to ispitivanja mogu provoditi 26 godina nakon rata te zašto nisu provedena u neposrednim godinama nakon počinjenih zločina. Također, pitanje je zašto još uvijek ne postoji potpuni popis žrtava agresije na Vukovar i poginulih branitelja te što se radi po pitanju pronalaska nestalih osoba – pita se Josić.

U Savjetu ističu kako ih ne čude ni visina kazne ni broj osuđenih jer je ovakvu presudu donio sud države koja je počinila agresiju na Vukovar i Hrvatsku. Kažu kako ih više čudi činjenica da je naše pravosuđe nesposobno suditi ratnim zločincima koji su počinili monstruozna zlodjela na našem tlu.

- Ovakav je pristup ponižavajući za sve hrvatske branitelje i sve hrvatske domoljube te jedino što se iz toga može iščitati je kako hrvatsko pravosuđe namjerno zataškava i opstruira rješavanje otvorenih pitanja Domovinskog rata – izjavio je Josić.

U ime hrvatskih branitelja Vukovara izrazili su zgražanje i nad izrečenom presudom i nad pasivnošću hrvatskog pravosuđa koje ovakvim pristupom, po Josićevim riječima, samo pravi još veći jaz između vukovarskog stanovništva, a odbijanjem rješavanja pitanja ubijenih, nestalih i stradalih ugrožava suživot.

- Spremni smo pružiti ruku prijateljstva i pomirbe, no budućnost se ne može graditi bez temelja, a jedini je mogući temelj dijaloga i suradnje istina. Ovčara je najbezobzirniji primjer zločina moderne hrvatske povijesti jer je riječ o mučenju i ubojstvu 260 ranjenika izvedenih iz vukovarske ratne bolnice, no ovakva presuda i pasivnost hrvatskog pravosuđa sramotni su predznak kakvu pravdu mogu očekivati Škabrnja, Voćin i brojna druga mjesta diljem Hrvatske u koje je zagazila velikosrpska čizma – poručio je Josić.

Na upit novinara zašto šutnja hrvatskog pravosuđa po pitanju Ovčare traje 26 godina Josić je rekao kako mu se čini da to „dirigira“ politika.

- U nekoliko smo navrata naglašavali kako ima puno zločina počinjenih na hrvatskom tlu koje pravosuđe opstruira. Svi dokumenti o zločinima završavaju u nekakvim ladicama koje se nikada ne otvaraju, a iz kojih razloga to morate pitati pravosuđe i političare koji su vodili državu od nastanka Hrvatske do danas – zaključuje Josić.

Konferenciju je završio riječima kako bi volio da se konačno dozna istina o šestom autobusu odnosno o nestalima s Ovčare jer bi tada njihove obitelji konačno imale mjesto na kojem bi se za njih pomolile i zapalile im svijeću. 

Medijskoj su konferenciji uz Josića nazočili i Pilip Karaula, Zlatko Zaoborni i Zvonimir Kološnjaj. 

Pročitano 886 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI