Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Spomen-obilježje Velimiru Đereku pohranjeno u Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar

Velimir Đerek Sokol Velimir Đerek Sokol Foto: Vedran Vuleta

Spomen-obilježje s pločom Velimiru Đereku Sokolu koje se nalazilo u ulici Sajmište premješteno je i pohranjeno u Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar.

Grad Vukovar donio je odluku o premještanju ovoga spomen-obilježja koje je u ulici Sajmište postavila Udruga dragovoljaca veterana Domovinskog rata iz Imotskog. Isto je premješteno u dogovoru s obitelji i navedenom Udrugom i do daljnjega će biti pohranjeno u Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar.

- Spomen obilježje smo premjestili na inicijativu Udruge koja je ga je i postavila, a oni su to tražili iz razloga jer smo mi napravili primjereno spomen-obilježje na mjestu gdje je i poginuo. Do sad smo imali dva spomen-obilježja, a ovom mjesto nije primjereno jer Đerek ovdje nije poginuo – rekao je Zlatko Zaoborni, član Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Peneve.

U planu je i izgradnja primjerene Memorijalne sobe gdje će se potom navedeno spomen-obilježje trajno pohraniti.

sokol 3

- Udruga dragovoljaca veterana Domovinskog rata iz Imotskog spomen-obilježje postavila je samoinicijativno za vrijeme bivše SDP-ove vlasti koja im postavljanje nije dozvolila. Nakon što je aktualna vlast postavila primjereno spomen-obilježje na mjestu pogibije, ovoga vukovarskog heroja, Udruga je tražila da se ovo spomen obilježje premjesti i pohrani u Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, na što se oglušio bivši njegov ravnatelj. Mi smo se dogovorili sa sadašnjim ravnateljem Krunoslavom Šeremetom koji je udovoljio našim i zahtjevima Udruge – pojasnio je Zaoborni.

Istaknuo je i kako je odluka o premještanju donesena u skladu s Planom postavljanja spomen-obilježja na mjestima pogibelji zapovjednika obrane grada Vukovara, koji je donio Upravni odjel za kulturu i turizam, a s inicijativom i željom dostojanstvenog obilježavanja mjesta pogibije i odavanja počasti herojima Domovinskog rata.

Sukladno Planu postavljanja spomen-obilježja, do sada postavljena spomen-obilježja zapovjednicima general-bojniku Blagi Zadri, Velimiru Đereku i Petru Kačiću od strane Grada Vukovara skladna su i jednoobrazna te su smještena na točnim lokacijama njihove pogibije.  

Velimir Đerek - Sokol rođen je u Vinjanima Gornjim kraj Imotskog 14. kolovoza 1965. godine, a život je izgubio braneći Vukovar 12. listopada 1991. Djetinjstvo i mladost proveo je u Imotskom, gdje je i završio školu. Kao dragovoljac Domovinskog rata u vrijeme  velikosrpske agresije na Hrvatsku priključio se obrani Vukovara. Braneći Vukovar poginuo je u gradskoj četvrti Sajmište 12. listopada 1991. od granate. U svibnju 1998. godine posmrtni su mu ostaci identificirani te je pokopan na groblju u rodnim Vinjanima Gornjim, gdje u njegovu čast i igralište nosi naziv Velimir Đerek - Sokol. 

sokol 2

Pročitano 1487 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI