Ispiši ovu stranicu

Svečano otvoren jubilarni 20. znanstveno-stručni skup "Vukovar 91. - dvadeset i šesta godina poslije"

Svečano otvoren jubilarni  20. znanstveno-stručni skup "Vukovar 91. - dvadeset i šesta godina poslije" Foto: Valerija Lozančić

U Vukovaru je u okviru programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine svečano otvoren jubilarni  20. znanstveno-stručni skup "Vukovar 91. - dvadeset i šesta godina poslije" .


-Ovim znanstveno stručnim skupovima želi se kontinuirano razmatrati Vukovar 91. koji je prijelomno i sudbonosno mjesto stvaranja Hrvatske države. Tijekom 20 godina održavanja skupova prikupili smo doista veliku količinu činjenica, empirijskih dokaza, statističke dokumentacije, svjedočanstava neposrednih sudionika Vukovara 91.  Objavili smo preko 4.000 stranica o Vukovaru 91. i hrvatskom Domovinskom i obrambenom ratu. Stvorena je respektabilna baza znanstvenih činjenica i podataka iz kojih se može dobiti dobar i sveobuhvatan  uvid o događanjima u Vukovaru  91. godine, ali i o procesu stvaranja obrane hrvatske države. Je li to dovoljno? Nije. Zato ćemo svake godine proširivati teme i krug suradnika te produbljivati spoznaje. Nastavljamo raditi jer se s novim činjenicama i znanstvenim spoznajama približavamo punoj istini,  rekao je dr. sc. Dražen Živić, znanstveni savjetnik voditelj Područnog centra Instituta Pilar u Vukovaru.

Tema jubilarnog, 20. znanstveno-stručnog skupa je  Vukovar ‘91. – Javni diskursi  i pozicije moći.

-Raspravljamo o tome što Vukovar 91. znači u hrvatskom društvu i javnosti,  pokušava li se i u kojoj mjeri prikriti, relativizirati ili iskriviti istina o onome što se događalo. Stoga smo okupili ugledne znanstvenike, stručnjake i svjedoke proteklih zbivanja, časnike hrvatske vojske…, rekao je Živić.

Govoreći o Vukovaru danas Živić je rekao kako Vukovar u memoriji hrvatskoga naroda ima svoje pravo mjesto, mjesto stradanja i hrabrosti,  ali kada je riječ o politici grad se često koristi u dnevno političke svrhe, prigodno, nesustavno i nestrategijski.
-Vukovar kao simbol hrabrosti i stradanja u Domovinskome ratu nije zaslužio način na koji se danas ponaša prema njemu, zaključio je Živić.

Prije svečanosti otvorenja, sudionici dvodnevnog znanstveno-stručnog skupa su polaganjem vijenaca i molitvom na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata te na mjestu masovne grobnice na Ovčari odali počast poginulim  braniteljima i civilima. 

Pročitano 954 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić