Ispiši ovu stranicu

ZVO i SNV: Srbi žele dati svoj doprinos razvoju Republike Hrvatske

U prigodnome programu sudjelovali su članovi SPD Javor i učenici Gimnazije Vukovar U prigodnome programu sudjelovali su članovi SPD Javor i učenici Gimnazije Vukovar Milan Paun

Zajedničko vijeće općina i Srpsko narodno vijeće obilježili su u Vukovaru 20 godina postojanja te 22 godine od potpisivanja Erdutskoga sporazuma koji je bio prvi pravni korak u mirnoj reintegraciji hrvatskoga Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Predsjednik ZVO-a Srđan Jeremić rekao je kako je sporazum pokazao da hrvatska Vlada i predstavnici srpskih vlasti na miran način mogu rješavati otvorene probleme te da Srbi u Hrvatskoj danas žele razvijati suradnju s većinskim hrvatskim narodom i tako dati svoj doprinos razvoju Hrvatske. Dodao je da je Erdutskim sporazumom zaustavljen rat i stradanje nedužnih ljudi, Srbima je omogućen ostanak na svojim "vekovnim ognjištima, a pripadnicima hrvatskoga naroda povratak u svoje kuće i stanove".

Od današnjih problema spomenuo je nedovoljnu zastupljenost Srba u državnim i javnim institucija, neisplatu zaostalih mirovina, stambeno zbrinjavanje te što još nisu registrirane škole koje održavaju nastavu na srpskome jeziku i ćiriličnome pismu.

U ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića okupljene je pozdravio osječki župan Ivan Anušić te rekao kako je postignuta prihvatljiva razina zajedničkoga života u slozi što treba razvijati, a mirni suživot nema alternativu.

Pozvao je Srbe u Hrvatskoj da budu most Srbiji za članstvo u Europskoj Uniji.

Govorili su i Milorad Pupovac, predsjednik Srpskoga narodnoga vijeća, te Vojislav Stanimirović, jedan od sudionika procesa mirne reintegracije.  

Pročitano 1335 puta
Ocijeni sadržaj
(26 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun