Ispiši ovu stranicu

Biciklijada Vinkovci-Vukovar "Putem EU projekata"

U biciklijadi je sudjelovalo oko 250 sudionika U biciklijadi je sudjelovalo oko 250 sudionika Foto: Valerija Lozančić

U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije više od 250 biciklista predvođenih ministricom Gabrijelom Žalac krenulo je „Putem EU projekata“ od Vinkovaca do Vukovara.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije provodi informativne aktivnosti kojima je cilj predstaviti široj javnosti  primjere dobre prakse u korištenju bespovratnih sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova kao i mogućnosti financiranja projekata sredstvima iz EU fondova. Stoga su sudionici biciklijade  posjetili nekoliko uspješno provedenih projekata sufinanciranih sredstvima iz EU fondova. Krenuli su  iz  Udruge za osobe s invaliditetom Bubamara u Vinkovcima, koja je i sama uspješan korisnik EU fondova, potom su obišli projekt sanacije odlagališta komunalnog otpada Papuk Vinkovci, željezničku prugu Vinkovci-Tovarnik te stigli na cilj u Eko etno centar Adica.  

Ministrica je zahvalila svima koji su se odazvali i podržali događanje te naglasila kako je cilj biciklijade informirati građane o primjerima uspješno provedenih projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, ali i promovirati važnost vođenja brige o zdravlju i stvaranja zdravih životnih navika kod djece i odraslih te promicati razvoj urbanog biciklizma kao ekološki prihvatljivog načina prijevoza.
-Organizacijom biciklijade cilj nam je bio informirati opću javnost o primjerima uspješno provedenih projekata na regionalnoj i lokalnoj razini. Putem kojim smo prošli, obišli smo 100 milijuna eura vrijedne projekte. Očekujem da svi zajedno nastavimo još intenzivnije i bolje raditi za razvoj ovoga kraja, posebice kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem da upravo rast i razvoj budu preteča onoga što trebamo raditi da bi ljudi ostali živjeti ovdje – izjavila je ministrica Žalac.

Na cilju u vukovarskoj park šumi Adica bicikliste i ministricu dočekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je javnost upoznao s brojnim projektima financiranim od Europske unije koji se provode na području grada Vukovara.
- Mislim da kao Vukovarsko-srijemska županija, gradovi i općine možemo biti ponosni na sredstva koja smo povukli iz fondova EU i projekte koje smo odradili, ali također mislim da ćemo uz potporu naše ministrice napraviti još više. Pozivam sve da svojim idejama, trudom, radom, zalaganjem doprinesete stvaranju novih ideja i projekata kako bi područje naše županije napravili boljim i ljepšim mjestom za život – rekao je gradonačelnik Penava.
Podsjetio je na najznačajnije projekte u Vukovaru financirane sredstvima EU, naglasivši kako je iz EU fondova proteklih godina povučeno preko 500 milijuna kuna bespovratnih sredstava.
-Neki od najznačajnijih projekata su Projekt Vukovar vrijedan 360 milijuna kuna, Zgrada Poslovno-inovacijskog centra BIC Vukovar, Vukovarska kuća u Adici, uređenje Otoka sportova, šetnice i obaloutvrde uz Dunav,  projekt Vuka, nova gradska tržnica, uređenje Radničkog doma i proširenje kapaciteta Veleučilišta, izgradnja studentskog doma, adrenalinski park u Adici, arheološki park Vučedol vrijedan dodatnih 120 milijuna kuna, izgradnja bungalova na Vučedolu te prenamjena hotela Dunav u društveni centar – rekao je  Penava dodavši kako sve ide u iznimno dobrom smjeru, boljem od očekivanog.
-Svatko tko kaže da je to malo, bio bi nerealan, zaključio je Penava.

Zajedno s gradonačelnikom Penavom, dožupanom Damirom Barnom  i direktorom Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije (HRAST) Ilijom Cotom te sudionicima biciklijade, ministrica Žalac obišla je Sajam EU mogućnosti na kojemu su djelatnici institucija predstavljali primjere dobre prakse i mogućnosti sufinanciranja projekata sredstvima iz EU fondova. Ministrica je najmlađem i najstarijem sudioniku biciklijade dodijelila bicikle kao nagradu, a ostali su sudionici sudjelovali u nagradnoj tomboli. Osim toga, posjetitelji su imali priliku sudjelovati i u nagradnom kvizu te točnim odgovorom o EU fondovima osvojiti brojne nagrade.

Pročitano 952 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić