Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Alvir: Ključ pitanja nestalih osoba krije se u Republici Srbiji

Ljiljana Alvir Ljiljana Alvir Foto: Vedran Vuleta

U organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i udruge Vukovarske majke, a uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja u Hrvatskom domu Vukovar održana je Javna tribina „Gdje su naši najmiliji?" obitelji u potrazi za istinom – nestali u potrazi za identitetom.

Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja pojasnila je da je cilj održavanja tribine pokazati obiteljima da nije samo Uprava za zatočene i nestale ta koja radi na pitanju nestalih soba nego da na tome radi više resora, a sve kako bi oni dobili osjećaj da ipak nije sve zaboravljeno.

- S druge strane cilj je da obitelji dobiju odgovor na pitanje zašto je došlo do tolikog zastoja te koji su problemi na koje institucije nailaze. Cilj je i da sudionici ponude neka svoja rješenja po pitanju što bi to Republika Hrvatska morala učiniti kako bi se ubrzao pronalazak nestalih – rekla je Alvir.

Po njezinim riječima Savez ne djeluje samo u Republici Hrvatskoj nego i izvan nje, iz razloga jer su mnogi hrvatski branitelji i civili odvedeni te smaknuti izvan granica Republike Hrvatske ili su njihovi posmrtni ostaci premještenih iz prvotnih grobnica.

- Kako bi došli do informacija o nestalima radili smo pritiske prema svim dosadašnjim vladama. Pokušavali smo na sve moguće načine, kontaktima i na sastancima s institucijama naše države vršiti pritisak da Republika Hrvatska zauzme jasniji i oštriji stav prema Republici Srbiji, po pitanju nestalih. Susretali smo se i s raznim potencijalnim svjedocima, s ljudima koji su željeli ostati anonimni, a koji su govorili kako znaju gdje se nalaze grobnice. Išli smo na sve moguće razine društva ne bi li došli do naših najmilijih – pojasnila je Alvir.

Na novinarski upit tko drži i gdje se krije ključ pitanja nestalih osoba, odgovorila je kako se on nalazi u Republici Srbiji.

- Ključeve drži apsolutno Republika Srbija. Apsolutno zato što je JNA bila ta koja je vodila i predvodila agresiju na Republiku Hrvatsku te koja je, kao vojna sila, sustavno dokumentirala što se događalo na terenu i koja je u različitim sudskim procesima pokazala da dokumentacija postoji. To je pokazao i bivši predsjednik Republike Srbije kada je došao u Vukovar i donio jedan dio dokumentacije te nam time dao dokaz da dokumentacija postoji. Međutim, donio je onaj dio koji nije bio dovoljan za rasvjetljavanje istine o nestalim osobama. Mi znamo i da su institucije došle do nekih mjesta gdje su se nalazile grobnice, a na kojima nema posmrtnih ostataka. To znači da su ta tijela ili posmrtni ostaci premješteni i opet je priča završila u Srbiji u ladicama koje oni ne žele otvoriti – pojasnila je Alvir.

Na tribini je o pitanju nestalih osoba govorio i izaslanik ministra hrvatskih branitelja i voditelj Uprave za zatočene i nestale Stjepan Sučić koji je tom prilikom izjavio kako su u posljednjih godinu i pol dana promijeni metodologiju rada te da su usvojili novih pet disciplina za pretraživanje terena.

savez udruga

- I danas se provodi nekoliko aktivnosti u Vukovarsko-srijemskoj županiji, čisti se šuma Vorginac, radimo na pašnjaku u Borovu selu te u Starom Selešu kod Antunovca, a istražujemo i Bobotski kanal. Ekipe su na terenu, međutim problem su informacije kojih je sve manje i manje. Ključ rješavanja ovog pitanja nalazi se isključivo u Srbiji. Oni apsolutno ignoriraju suradnju i stavljaju to u kontekst politike – rekao je Sučić i dodao da je s medicinskom sestrom Binazijom Bibom Kolesar razgovarao vezano za povrat dokumentacije vukovarske bolnice koja je po njegovim riječima iz Srbije dobila tri beznačajna registratora, a istaknuo je i kako bi povrat cjelokupne dokumentacije pomogao pri rasvjetljavanju nekih sudbina.

Na tribini su sudjelovali i predstavnici Županijskog državnog odvjetništva iz Osijeka, MUP-a te Medicinskog fakulteta iz Osijeka. Neposredno prije javne tribine održana je i Izviještana skupština udruge Vukovarske majke čija predsjednica Manda Patko kaže kako je organizacija Skupštine zakonska obveza prema članovima Udruge i institucijama u čijoj je nadležnosti rad Udruge.

- Očekujemo da se lokalne i državne vlasti zauzmu kako u Hrvatskoj tako i u Europskoj Uniji po pitanju pritiska na Srbiju, a sve kako bi dobili odgovore na pitanje gdje su naši najmiliji i da mi i naši kojih nema nađemo svoj spokoj - naglasila je Patko. 

Udruga trenutno okuplja oko 140 članica, od kojih je 35 sudjelovalo na Skupštini. 

Pročitano 1650 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI