Predstavljena udruga JA KA

Planiraju raditi edukativne i umjetničke projekte kako bi pomogle ženama oboljelima i liječenima od raka jajnika Planiraju raditi edukativne i umjetničke projekte kako bi pomogle ženama oboljelima i liječenima od raka jajnika Foto: Marija Molnar

U Europskome domu Vukovar  predstavljena je Udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika JA KA iz Osijeka. Prema riječima predsjednice udruge Veselinke Kastratović, svojim radom žele doprinijeti boljoj informiranosti i educiranosti žena, ali i općenito javnosti o ovoj teškoj bolesti od koje samo na području istočne Hrvatske oboli više od 400 žena godišnje.

Rak jajnika smatra se najsmrtonosnijim među četiri genitalna karcinoma u žena. Simptomi često ostaju neprepoznati i zamjenjuju se s neopasnim probavnim smetnjama te ne postoji dovoljno specifičan test kojim bi se bolest otkrila u ranoj fazi. Stoga se ženama preporučuju redoviti ginekološki pregledi koji uključuju pregled transvaginalnim ultrazvukom jednom godišnje.

-Najveći je problem u tome što ne postoji program za rano otkrivanje karcinoma jajnika, a oboljelim ženama nedostaju i informacije o postupku liječenja. Karcinom jajnika teško se otkriva, najčešće u kasnijim stadijima i smrtnost od ove bolesti je velika. Naša će udruga u ovoj prvoj godini postojanja, jer tek smo osnovani, najviše raditi na edukaciji i cilj nam je u suradnji s liječnicima ginekolozima i onkolozima omogućiti bolji protok informacija i podršku, pogotovo omogućiti ženama u manjim sredinama razgovore o ovoj temi, koja je na žalost još uvijek u našim lokalnim sredinama tabu – istaknula je Kastratović.

Također planiraju i raznim umjetničkim projektima omogućiti ženama oboljelima i liječenima od karcinoma jajnika da lakše prolaze sve faze bolesti i terapijske postupke.

Na predstavljanju su dvije članice udruge Nina Andraković i Ljerka Slokan pročitale  dijelove knjige u nastanku "Priče kočoperne usidjelice",  autorice Veselinke Kastratović, koja je pisati započela upravo tijekom njezine borbe s karcinomom jajnika, a govori s puno humora, nade i želje za životom  o osobnom  iskustvu suočavanja s dijagnozom, pretragama, operaciji, boravku u bolnici i kasnijem oporavku.

Udruga JA KA trenutno je smještena u prostorijama osječkoga Centra za mir, nenasilje i ljudska prava,  Trg Augusta Šenoe 1. Broje telefona je  031 206 886 i uz udruge JA KA pozivaju sve zainteresirane kojima je potrebna podrška ili se žele uključiti u rad udruge, da im se jave.

Inače, u Hrvatskoj se svake godine obilježava 8.svibnja Svjetski dan borbe protiv raka jajnika.

 

 

 

 

Pročitano 1328 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase