Ispiši ovu stranicu

Mjesec hrvatske knjige od 15. listopada do 15. studenoga

Najviše je događanja za djecu Najviše je događanja za djecu GKV

Mjesec hrvatske knjige, nacionalna manifestacija koja se u Hrvatskoj održava od 1995. godine, uobičajeno počinje 15. listopada i traje do 15. studenoga i u tom razdoblju knjižnice kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiču kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.

Upozoravaju građane na važnost knjige i čitanja.

- Tema ovogodišnjega Mjeseca hrvatske knjige je Generacija K, čime se aludira na postojeće podjele generacija (generacija Y, generacija Z…), a stavlja naglasak na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu. Tom temom želi se skrenuti pozornost na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija, ali i ukazati na specifična obilježja današnjih mladih koje odlikuje mobitel u ruci, ekološka osviještenost, možda osamljenost i zabrinutost, a knjižnica i knjiga mogu im pomoći. Moto je obilježavanja „Misli na sebe – čitaj!” - rekla je Eleonora Đekić iz Gradske knjižnice Vukovar zadužena za programska događanja.

U Gradskoj knjižnici Vukovar središnji je događaj 19. listopada kada u 18 sati u knjižnici gostuje Marko Tominac iz Vinkovaca i predstavlja svoj roman Tražio je ženu za druženje.

Tijekom listopada u knjižnici će biti postavljena izložba Generacijski vremeplov, bit će dostupna i online, namijenjena svim generacijama, a starije će posjetitelje podsjetiti na dane mladosti. Izložbu prati i zabavni kviz.

Za studeni su knjižničari pripremili online izložbu Od baby boomersa do alfa klinaca koja tematizira generacijske osobitosti, s naglaskom na one tehnološke.

Najviše je događanja namijenjenih djeci i mladima. Cijelo će vrijeme biti postavljena izložba fotografija i knjiga Dobro uvijek pobjeđuje – od bajke do stvarnosti.

- Izložba fotografija i dječjih knjiga šalje snažnu poruku o vrijednosti čitanja, mašte i zajedničkog kreativnog izražavanja u borbi protiv osjećaja osamljenosti i društvene izdvojenosti – rekla je Đekić.

Predavanje o popularnoj igri uloga Dungeons&Dragons kao putokazu od kreiranja i vođenja vlastitog lika te međusobne suradnje do bitnih i ponekad neočekivanih spoznaja o samima sebi i svom mjestu u neposrednom okruženju održat će Domagoj Rapčak 25. listopada u 18 sati, a predavanje je primjereno uzrastu od 12 do 18 godina.

Knjige bez naplate zakasnine moguće je vratiti 17. listopada od 9 do 11 sati te od 17 do 19 sati u središnjoj knjižnici, od 12 do 14 sati u ogranku u Borovu naselju, od 17 do 19 u ogranku u Sotinu i od 10 do12 u Lovasu.

Pročitano 609 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun