Ispiši ovu stranicu

Održani 18. dani ukrajinske kulture

Održani 18. dani ukrajinske kulture Miroslav Čorak

U Ružičkinoj kući u Vukovaru održani su 18. Dani ukrajinske kulture. Organizator ove manifestacije je Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo 'Ivan Franko', a pod pokroviteljstovm Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Grada Vukovara. Prethodnih godina ova manifestaicja trajala je tri dana, a ove godine zbog poznate situacije s koronavirusom ipak je vrijeme održavanja kraće.

- Ovo je prvi dan naše manifestaicje, a do kraja godine vidjeti ćemo da li ćemo biti u mogućnosti provesti još neke aktivnosti. Za ovaj dan pripremili smo izložbu posvećenu tridesetoj godišnjici neovisnosti Ukrajine pod nazivom 'Ukrajinci – velika smo obitelj'. Ova izložba prikazuje sve naše radove, nastupe, posjete drugim državama, izgradnju Ukrajinskog doma, a priredili smo koncert amaterskog kulturno-umjetničkog stvaralaštva. U koncertu su sudjelovale i dvije gostujuće udruge iz Slavonskog broda i Kaniže. Kada je riječ o budućnosti naša udruga planira objaviti knjigu 'Koljade', to su božićne pjesme i recitacije, a nadamo se da ćemo moći prezentirati rad naših dječijih skupina i promovirati rad književnog stvaralaštva, rekla je Marija Semenjuk Simeunović, tajnica udruge 'Ivan Franko'.

Okupljenima u Ružičkinoj kući obratio se i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, koji je istaknuo kako su Hrvati i Ukrajinci prijateljski narodi koji se izuzetno dobro razumiju. - Zadovoljstvo mi je vidjeti da smo se okupili u broju koji je stvarno fascinantan, drago nam je vidjeti da ukrajinska kultura živi u Vukovaru. Odnos ukrajinske nacionalne manjine i Grada Vukovara je izuzetno skladan, a drago nam je i da se izgradnja Ukrajinskog doma u Vukovaru bliži svome kraju i nadam se da će nam Ukrajinci grada Vukovara slijedeće godine zaista biti domaćini. Prisjetit ću se i činjenice da je nedavno naš vodotoranj povodom 30 godina neovisnosti Republike Ukrajine svijetlio u bojama ukrajinske zastave, što je znak velikog prijateljstva i potpore Ukrajincima. Moram reći da se doista kroz naš rad trudimo poboljšati život pripadnika ukrajinske nacionalne manjine kojih u Vukovaru imamo oko 200, a na razini županije 500 i nadam se da će uz izgradnju Ukrajinskog doma Vukovar biti središte u kojem ćemo njegovati ukrajinsku kulturu i običaje, jer Vukovar je grad nacionalnih manjina i sretni smo što možemo uživati u tom bogatstvu kojim se rijetko koji grad može pohvaliti, izjavio je Penava.

Zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Jeremić rekao je da je potrebno ulagati trud u očuvanje kulture i običaja nacionalnih manjina. - Položaj svih pripadnika nacionalnih manjina je često težak i u tom smislu su manjine često podložne procesu asimilacije. U tom smislu moramo ulagati dodatan trud kako bi očuvali svoju kulturu i običaje. Drago mi je da danas mogu prisustvovati obilježavanju ukrajinske kulture jer kroz igru, ples i tradiciju se čuva i njeguje kulturna autonomija ukrajinskog naroda na ovom području, rekao je Jeremić.

Pročitano 833 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI