Ispiši ovu stranicu

Vinkovačka knjižnica bogatija za „Novu rukopisnu zbirku Josipa Kozarca”

Ilustracija Ilustracija HRV arhiva

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci otvorena je izložba i predstavljena „Nova rukopisna zbirka Josipa Kozarca”. Zahvaljujući praunuku Josipa Kozarca Velimiru Šurini  Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci bogatija je za sadržajnu „Novu rukopisnu zbirku Josipa Kozarca” koja je predstavljena u predvorju knjižnice.

Pisana riječ i kulturna baština u rukopisima Josipa Kozarca, koju je 1966. godine vinkovačka knjižnica otkupila, izgorjela je, kao i njegov radni stol, 1991. godine u Domovinskom ratu. Trideset godina poslije ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, Vedrana Lugić, dobila je poziv praunuka Josipa Kozarca, Velimira Šurine koji je želio darovati ostavštinu svog pradjeda, istaknutog hrvatskog književnika.
-Ovo je neopisivo bogatstvo kulturne baštine za našu gradsku knjižnicu  i grad Vinkovce, ali treba naglasiti kako je ova izložba i od nacionalne važnosti - rekla je ravnateljica knjižnice Vedrana Lugić dodajući kako je ovom velikom darovnicom vinkovačkoj knjižnici Šurina htio očuvati uspomenu na svoju baku, kćer Josipa Kozarca, i vratiti zbirku gdje i pripada, Vinkovcima i gradskoj knjižnici. 

Lugić je zahvalila profesorici i doktorici znanosti Sandi Ham koja je doktorirala na jeziku Josipa Kozarca.
-Proučavajući i analizirajući pisma i pjesme Josipa Kozarca potvrdila autentičnost njegovih rukopisa – naglasila je Lugić.

Zbirka Josipa Kozarca sastoji se od 32 pisma, 1 službenog dopisa, 7 dopisnica, 11 kartica pjesama, ispisane posjetnice Josipa Kozarca i dvije rukopisne kartice. U ostatku ostavštine nalaze se i dokumenti od neprocjenjive vrijednosti kao što su izvorni dokumenti Josipa Kozarca, supruge Fanike i majke Terezije Kozarac, mnoštvo fotografija i novinskih članaka s kraja 19. i početka 20. stoljeća, kao i Kozarčeva šumarska čuturica te knjiga koju je čitao na samrti.

Voditelj zavičajne zbirke u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci, Tihomir Marojević, naglasio je kako je Kozarčev književni rad predstavljen u dva segmenta, a jedan od njih su pjesme od kojih su neke popraćene ilustracijama, a upravo te ilustracije govore kako je Josip Kozarac, uz sav doprinos književnoj baštini, bio i karikaturist što je jedna nova spoznaja.

Izložba će biti otvorena do 1.ožujka, a njenom otvorenju nazočio je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Pročitano 799 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić