NAJNOVIJE
U srijedu izlazimo na birališta

Hrvatska u srijedu bira 11. saziv Hrvatskog sabora.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:28)
Policija oduzela 1.148 automobila nesavjesnim vozačima

Temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama policija je prošle godine nesavjesnim vozačima privremeno zaplijenila 1.148, a odlukom nadležnog suda trajno je oduzeto njih 215.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:25)
Otkriveni provalnici u kuću u Oroliku

Temeljem prijave 63-godišnjakinje o otuđenju alata i drugih predmeta iz obiteljske kuće u Oroliku policijski službenici Policijske postaje Vinkovci su proveli kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjakom i maloljetnikom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Teška krađa.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:24)
Za razvoj cikloturizma Vukovarsko-srijemska županija poduzetnicima dala novih 10.000 eura

Vukovarsko-srijemska županija osigurala je 10.000 eura za dodjelu bespovratnih potpora za ulaganja u dodatnu ponudu smještajnih objekata na području županije. Potpora je dana u okviru projekta Razvoj aktivnog turizma Vukovarsko-srijemske županije s ciljem razvoja cikloturizma i može se koristiti za kupovinu bicikala i biciklističke opreme, a dobilo ju je 20 korisnika u iznosu od 500 eura.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:12)
Župan Damir Dekanić primio je mlade nogometaše NK „Radnički” Županja

Župan Vukovarsko-srijemski Damir Dekanić primio je u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima nogometaše Radničkog iz Županje godište 2015. Oni su na međunarodnom turniru u Umagu osvojili 7. mjesto u konkurenciji 64 ekipa. U razigravanju od 5. do 7. mjesta igrali su protiv nogometnog giganta Barcelone i uspjeli izboriti neriješen rezultat, a Barcelona je slavila tek nakon penala. Prije utakmice s Barcelonom, u četvrtfinalu Radnički je igrao protiv splitskog Hajduka i slavio s 2:1, a u osmini finala Županjci su pobijedili slovenskog prvoligaša Muru s 4:0.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:00)
Otvaranjem birališta u Australiji počeli izbori za Hrvatski sabor

Otvaranjem tri od četiri biračka mjesta u Australiji, u ponedjeljak u 23 sata po hrvatskom vremenu, počeli su izbori za 11. saziv Hrvatskoga sabora koji se u inozemstvu održavaju dva, a u Hrvatskoj jedan dan, u srijedu, 17. travnja.

(Utorak, 16 Travanj 2024 10:09)
Danas i sutra izborna šutnja

Nakon mjeseci neslužbene i 16 i pol dana službene promidžbe u kojoj su političke stranke i kandidati uvjeravali birače da baš njima trebaju dati 'ulaznicu' za Hrvatski sabor na izborima u srijedu, 17. travnja, u Hrvatskoj je u ponoć nastupila dvodnevna izborna šutnja.

(Utorak, 16 Travanj 2024 10:07)

ZAŠTO JE VAŽNO OSVIJESTITI VAŽNOST I ULOGU MEKIH/TRANSVERZALNIH VJEŠTINA U PROFESIONALNOM I OSOBNOM RAZVOJU SVAKOG POJEDINCA

Danas uistinu živimo u vremenu digitalizacije, globalizacije i širokom spektru dostupnosti svih vrsta informacija.

Odlike modernog društva uvelike imaju svoje prednosti i mane te svaki pojedinac ima osobnu odgovornost prema sebi, ali i društvu, uhvatiti se ukoštac s ekspanzijom navedenih promjena.

U cijelom odgojno-obrazovnom procesu od najranije predškolske  dobi  prečesto je naglasak na mehaničkom upijanju  informacija i prečesto se zaboravlja koliko je odnos pojedinca prema sebi, drugima, ali i društvu od izuzetne važnosti.

Jagoda Truhelka u svom djelu „U carstvu duše“ još davne 1910. godine naglašava važnost osobnog razvoja: “Taj posao kultiviranja samoga sebe, svojih duševnih sila, morao bi biti najpreči posao svakoga misaona čovjeka. Jer samo po kulturi duše, po obrazovanosti bivamo sposobni da sudjelujemo u duševnom životu naroda i čovječanstva, da ispunimo pravo svoje određenje.“

Prema znanstvenim istraživanjima, živimo u vremenu kada dnevno primamo 100 puta više informacija nego što je prosječan čovjek primao prije samo 30 godina. Globalizacija se provlači kroz sve aspekte čovjekova života pa tako i kroz odgoj i
obrazovanje. Čovjek uči tijekom cijelog života te zbog toga Chang (2003) ističe kako je načelo o cjeloživotnom učenju danas posvuda prihvaćeno kao temeljno pravo ili dužnost svakog pojedinca. Poznavanje stvarnosti u kojoj živimo posvuda se drži esencijalnim ciljem bilo kojeg obrazovnog kurikuluma (Burbules i Torres, 2000; Sablić, 2014.)

Neke od mekih/transverzalnih vještina, trenutno poznatih kao "vještine 21. stoljeća", koje daleko nadilaze akademski ili profesionalni uspjeh su: kreativnost, inovacija, kritičko razmišljanje, rješavanje problema, timski rad, učinkovita komunikacija, kapacitet koncentracije, organizacijski kapacitet, snaga volje i truda, odgovornost, emocionalna inteligencija

Unatoč tome što nisu zastupljene u „našem“ odgojno-obrazovnom sustavu u opsegu i mjeri u kojem to zaslužuju, važno je istaknuti da postoje brojni stručnjaci koji itekako uviđaju važnost navedenih vještina te ih aktivno implementiraju u živote pojedinaca kroz brojne edukacije, seminare i radionice.

Od iznimne je važnosti shvatiti ulogu mekih/transverzalnih vještina u profesionalnom i osobnom razvoju svakog pojedinca. Navedenu stavku uvidjeli su brojni Poslodavci, između ostalog i Učilište Studium- ustanova za obrazovanje odraslih, koja većinu svojih zaposlenika educira o razumijevanju i implementaciji vještina „21 stoljeća“, a koje će zaposlenici primijeniti/primjenjuju u radu i odnosu s kolegama, poslovnim partnerima, polaznicima te stečene spoznaje i znanja s lakoćom prenose na okolinu i koriste u privatnom životu.

 

Ukljuci me logotipi

Pročitano 1410 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Promotivni članak

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija