NAJNOVIJE
Grof Eltz potražuje u Lovasu 75 hektara zemlje

Općinsko vijeće Lovasa donijelo je odluku o raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, a riječ je o zemljištu na površini od oko 75 ha na području katastarskih općina Lovas i Opatovac, koje je programom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države predviđeno za zakup, povrat, ili ostale namjene.

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 18:01)
Objavljen novi natječaj za svinjogojce
Ministarstvo poljoprivrede objavilo je novi Javni poziv za podnošenje prijava za sufinanciranje nabavke materijala i sredstava za postavljanje dvostrukih ograda u uzgojima svinja koje se drže na otvorenom za 2021. godinu. Na raspolaganju je 1,4 milijuna kuna, a Javni poziv je otvoren do utroška sredstava, odnosno najkasnije do 30. studenoga 2021. Sredstva su bespovratna i namjenska, a usmjerena su za sufinanciranje poboljšanja uvjeta propisane biosigurnosti kako bi se učinkovito smanjio rizik od unošenja i širenja afričke svinjske kuge sprječavanjem kontakata domaćih svinja koje se drže na otvorenom s divljim svinjama te ostalim divljim i domaćim životinjama, priopćeno je iz ovog ministarstva. 
(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 17:02)
EU s 212 milijuna kuna sufinancira poboljšanje negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplave u RH

Započela je provedba Projekta unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Republici Hrvatskoj – VEPAR kojega zajedno realiziraju Hrvatske vode i Državni hidrometeorološki zavod. Riječ je o 250 milijuna kuna vrijednome projektu od čega 212 milijuna sufinancira Europska unija. 

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 16:47)
Ministar Medved: Agresorima na RH onemogućeno je konzumiranje Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata

Odajući počast trinestorici poginulih hrvatskih redarstvenika '91 u Strugi Banskoj kod Dvora, potpredsjednik Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved naglasio je kako je agresorima na RH onemogućeno da konzumiraju Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata.

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 16:33)
Ispitan vozač kosovskoga autobusa, branio se šutnjom

Vozač kosovskog autobusa u čijem je prevrtanju u nedjelju poginulo 10 putnika, na ispitivanju u Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu branio se šutnjom, potvrdio je zamjenik županijske državne odvjetnice Franjo Kopunić, a prenosi HINA.

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 16:00)
Raspisan natječaj za upis studenata u Studentski dom Leopold

Veleučilište Lavoslav Ružička raspisalo je natječaj za upis studenata u Studentski dom Leopold u Vukovaru.

Studentski dom raspolaže sa 108 smještajnih kapaciteta od čega su dva za osobe s invaliditetom. Sve sobe su klimatizirane s odvojenom kupaonicom i kuhinjom te imaju dostupan internet.

Pravo sudjelovanja na natječaju imaju svi redovni studenti državljani Republike Hrvatske i Europske unije koji studiraju na Veleučilištu Lavoslav Ružička. Prema ugovoru sa Središnjim državnim uredom za hrvate izvan Republike Hrvatske pravo na smještaj imaju i studenti koji su se upisali na veleučilište, a pripadnici su hrvatske manjine. Pravo nemaju izvanredni studenti i oni koji imaju prebivalište u Vukovaru.

Studentski dom sagrađen je preko operativnog programa konkurentnosti kohezija - modernizacija, unaprjeđenje iproširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju, stoga prednost imaju studenti sa invaliditetom i studenti sa slabijim soci-ekonomskim statusom.

Prijave se podnose isključivo putem pošte, a rok za dostavu je do 31. kolovoza kako bi brucoši koji upisuju prvu godinu mogli aplicirati za smještaj.

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 14:25)
Održan sastanak hrvatskih ZAKUD-a

Na inicijativu predstavnika Zajednice kulturno-umjetničkih društava Vukovarsko-srijemske županije u Karlovcu je održan 3. susret županijskih ZAKUD-a Hrvatske u sklopu kojega je održan i radni sastanak hrvatskih ZAKUD-a.

Na radnome sastanku razgovaralo se o planu, provedbi rada i aktivnostima Zajednica do kraja godine te o provedbi ovogodišnjih, 56. Vinkovačkih jeseni, ovisno o epidemiološkom razvoju situacije.

- Tema ovih sastanaka zajednička je suradnja u očuvanju hrvatske tradicije. U godinu i pol dana, zbog korone, situacija se pogoršala i u vezi članstva i u vezi naših manifestacija. Mi bismo sada htjeli pomoći jedni drugima kako bi se naša tradicija očuvala i kako ne bi otišla u zaborav - rekla je predsjednica ZAKUD-a Karlovačke županije Jasna Požar.

Požar je istaknula kako se na sastanku dogovorio i zajednički nastup prema Ministarstvu kulture s ciljem značajnije promocije folklorne baštine.

Zahvalivši na domaćinstvu te prenoseći pozdrave župana Damira Dekanića, tajnik vukovarsko-srijemskog ZAKUD-a važnim je istaknuo zajedništvo i suradnju svih Zajednica ujedno predstavivši program Jeseni.

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 14:19)

ZAŠTO JE VAŽNO OSVIJESTITI VAŽNOST I ULOGU MEKIH/TRANSVERZALNIH VJEŠTINA U PROFESIONALNOM I OSOBNOM RAZVOJU SVAKOG POJEDINCA

Danas uistinu živimo u vremenu digitalizacije, globalizacije i širokom spektru dostupnosti svih vrsta informacija.

Odlike modernog društva uvelike imaju svoje prednosti i mane te svaki pojedinac ima osobnu odgovornost prema sebi, ali i društvu, uhvatiti se ukoštac s ekspanzijom navedenih promjena.

U cijelom odgojno-obrazovnom procesu od najranije predškolske  dobi  prečesto je naglasak na mehaničkom upijanju  informacija i prečesto se zaboravlja koliko je odnos pojedinca prema sebi, drugima, ali i društvu od izuzetne važnosti.

Jagoda Truhelka u svom djelu „U carstvu duše“ još davne 1910. godine naglašava važnost osobnog razvoja: “Taj posao kultiviranja samoga sebe, svojih duševnih sila, morao bi biti najpreči posao svakoga misaona čovjeka. Jer samo po kulturi duše, po obrazovanosti bivamo sposobni da sudjelujemo u duševnom životu naroda i čovječanstva, da ispunimo pravo svoje određenje.“

Prema znanstvenim istraživanjima, živimo u vremenu kada dnevno primamo 100 puta više informacija nego što je prosječan čovjek primao prije samo 30 godina. Globalizacija se provlači kroz sve aspekte čovjekova života pa tako i kroz odgoj i
obrazovanje. Čovjek uči tijekom cijelog života te zbog toga Chang (2003) ističe kako je načelo o cjeloživotnom učenju danas posvuda prihvaćeno kao temeljno pravo ili dužnost svakog pojedinca. Poznavanje stvarnosti u kojoj živimo posvuda se drži esencijalnim ciljem bilo kojeg obrazovnog kurikuluma (Burbules i Torres, 2000; Sablić, 2014.)

Neke od mekih/transverzalnih vještina, trenutno poznatih kao "vještine 21. stoljeća", koje daleko nadilaze akademski ili profesionalni uspjeh su: kreativnost, inovacija, kritičko razmišljanje, rješavanje problema, timski rad, učinkovita komunikacija, kapacitet koncentracije, organizacijski kapacitet, snaga volje i truda, odgovornost, emocionalna inteligencija

Unatoč tome što nisu zastupljene u „našem“ odgojno-obrazovnom sustavu u opsegu i mjeri u kojem to zaslužuju, važno je istaknuti da postoje brojni stručnjaci koji itekako uviđaju važnost navedenih vještina te ih aktivno implementiraju u živote pojedinaca kroz brojne edukacije, seminare i radionice.

Od iznimne je važnosti shvatiti ulogu mekih/transverzalnih vještina u profesionalnom i osobnom razvoju svakog pojedinca. Navedenu stavku uvidjeli su brojni Poslodavci, između ostalog i Učilište Studium- ustanova za obrazovanje odraslih, koja većinu svojih zaposlenika educira o razumijevanju i implementaciji vještina „21 stoljeća“, a koje će zaposlenici primijeniti/primjenjuju u radu i odnosu s kolegama, poslovnim partnerima, polaznicima te stečene spoznaje i znanja s lakoćom prenose na okolinu i koriste u privatnom životu.

 

Ukljuci me logotipi

Pročitano 487 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Promotivni članak

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija