NAJNOVIJE
Suradnja i prijateljstvo medicinskih škola iz Vinkovaca i Osnabrücka

Zdravstvenoj i veterinarskoj školi dr. Andrije Štampara u Vinkovcima u goste su došli predstavnici njemačkog grada Osnabrück i ravnatelj njihove medicinske škole Manfred Timm, a danas su posjetili i vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića. Prijateljstvo ove dvije škole počelo je prošle godine, a zajednički im je cilj uspostaviti suradnju kroz Erasmus program i razmjenu učenika koji bi se svojim kućama vratili s više iskustva, poznanstava i uspomena - izvijestili su iz Vukovarsko-srijemske županije. 

- Lijepo je čuti kako naše škole i ravnatelji surađuju sa školama i u drugim državama, a posebice kada je riječ o razmjeni učenika koji kroz program Erasmus imaju priliku posjetiti druge zemlje i vidjeti kako kod njih sve funkcionira, a onda nova znanja i stečena iskustva prenijeti na svoje kolege u našoj županiji - rekao je župan Dekanić ovom prilikom poručivši gostima iz Njemačke da se u našoj županiji osjećaju kao kod kuće.   

Njemačko izaslanstvo činili su i Heiko Rabe, Petra Wurel te Ljerka Stare, zaposlenica navedene škole rodom iz Zadra, vinkovačku medicinsku školu predstavljali su ravnatelj Josip Šuker te stručne suradnice Vlatka Vujčić, Marina Topalović i Svjetlana Reljanović dok su, u ime Vukovarsko-srijemske županije, uz župana, sastanku prisustvovali pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i društvene djelatnosti Jadranka Mustapić-Karlić i viši savjetnik-specijalist za međunarodnu suradnju i EU poslove Krunoslav Srpak.

(Utorak, 23 Travanj 2024 15:27)
Započela 10. kreativna riznica na Ekonomskom fakultetu Osijek

Od 23. do 25. travnja na Ekonomskom fakultetu u Osijeku održava se simpozij kreativne industrije, 10. jubilarna kreativna riznica, odnosno skup znanstvenika i praktičara okupljenih oko milenijske uloge kreativne industrije. Rizničarska kreativnost tema jeovogodišnje riznice.

Svečanom otvorenju nazočio je obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić koji je tom prigodom naglasio kako je kreativnost međuljudski faktor.
- U svim sferama života važna je kreativnost, a ona je prije svega u ljudskom faktoru. I sam pojam kreativnost u svom temeljnom značenju predstavlja nešto novo, bolje od uobičajenog i afirmativno, a upravo kreativna industrija i profesorice s našeg Ekonomskog fakulteta su prije 10 godina pokrenuli cijelu ovu priču. Drago mi je kreativna industrija prepoznata i uvrštena u Nacionalnu razvojnu strategiju RH do 2030. godine. To je zaista važno jer se razvoj društva, industriju i svih pora našeg života bazira na kreativnosti. Osječko-baranjska županija od početka prati projekt Kreativne riznice, koji je zaista odličan i iz godine u godinu se sve više razvija, što potvrđuje i ovaj simpozij s velikim brojem sudionika koji će u naredna tri dana ponuditi nove kreativne ideje i rješenja za naše društvo - rekao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

- Jubilarno izdanje Kreativne riznice potvrdilo je Grad Osijek kao središte Hrvatske kreativnosti. Ovih 10 godina definitivno su snažno popularizirali i institucionalizirali kreativnu industriju i kreativnu ekonomiju, ali i brendirali Grad Osijek kao mjesto gdje se definira kreativna industrija i na tome im zahvaljujem. Kroz to vrijeme utkano je više od 20.000 posjetitelja, više od 200.000 digitalnih pratitelja, stotine volontera, studenata i profesora koji su dali velik doprinos kroz tisuće volonterskih sati. Svi imaju snažnu podršku Grada Osijeka koji ima odličnu suradnju i s Ekonomskim fakultetom i sa Sveučilištem, a zajedno činimo jednu cjelinu koja naš grad čini posebnim i prepoznatljivim - kazao je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

- Kreativna industrija je mjera razvijenosti društva, a Ekonomski fakultet već 10 godina popularizira najnovije trendove te izgovora koji nas projekti mogu prometnuti u središte kreativne industrije i razvijati RH. Za sve to su nam potrebni znanstvenici, stručnjaci, profesionalci, amateri, poduzetnici, pa tijekom Kreativne riznice razgovaramo, propitujemo, donosi preporuke i razvojne smjernice što učiniti za razvoj kreativne industrije u Hrvatskoj, koja je uhvatila zamašnjak i na svjetskoj razini. Ona je industrija novog milenija - kazala je Josipa Forjan, ujedno i izvršna direktorica Kreativne riznice.

Svečanom otvorenju 10. Kreativne riznice nazočili su ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, saborska zastupnica Nataša Tramišak, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera prof. dr. sc. Vlado Guberac, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku prof. dr. sc. Boris Crnković i drugi uzvanici.

(Utorak, 23 Travanj 2024 15:18)
U Andrijaševcima kreće izgradnja pristaništa, u Rokovcima novog trga i parka

Općina Andrijaševci objavila je Javni poziv za izradu idejnog arhitektonsko – krajobraznog rješenja izgradnje parka i trga u Rokovcima.

(Utorak, 23 Travanj 2024 15:11)
U Hrvatskoj se do 28.travnja održavaju 7.Dani medijske pismenosti.

U Hrvatskoj su 22.travnja počeli 7.Dani medijske pismenosti, a traju do 28.travnja.

(Utorak, 23 Travanj 2024 14:41)
Lovcima po 4000 eura potpore za razvitak lovstva

Vukovarsko-srijemska županija objavila je javni poziv za dodjelu potpora za razvoj i unaprjeđenje lovstva u Vukovarsko-srijemskoj županiji u 2024. godini, čiji je cilj, osim unaprjeđenja i diversifikacija funkcije lovstva, zaštita i očuvanje biološke i ekološke ravnoteže prirodnih staništa divljači te valorizacija te gospodarske grane kroz turističku ponudu i njezin doprinos regionalnom gospodarstvu i ruralnom razvoju istoka Hrvatske. 

Prihvatljivi korisnici su lovoovlaštenici koji imaju valjan ugovor o pravu lova te Lovački savez Vukovarsko-srijemske županije. 

Najviši ukupni godišnji iznos županijske potpore za razvoj i unaprjeđenje lovstva koju jedan korisnik može ostvariti iznosi 4000 eura, osim u slučaju kada provodi projekt u partnerstvu s Vukovarsko-srijemskom županijom.

Svaki korisnik može ostvariti potporu na maksimalno tri mjere godišnje.

Rok za podnošenje je do 20. svibnja ove godine. 

(Utorak, 23 Travanj 2024 14:37)
Penava: Domovinski pokret spreman je na sve scenarije

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava održao je konferenciju za medije na kojoj se uvodno zahvalio svim hrvatskim građanima koji su iskoristili svoje građansko pravo i izašli na izbore – izvijestili su iz Domovinskog pokreta.

- Posebno se moram zahvaliti građanima koji su izašli na izbore i poklonili glas Domovinskom pokretu, a takvih je više od 200 tisuća te što su potvrdili da smo treća politička snaga u Hrvatskoj, unatoč mnogima koji su to godinama osporavali i koji su ostali vrlo iznenađeni našim rezultatom. Mnogi očito ili ne znaju raditi svoj posao, ili su rade za druge političke opcije, to će već izaći na vidjelo. Mi smo izrazito zadovoljni, a rezultat je bio očekivan - rekao je Penava te poručio javnosti i biračima, a nastavno na pisanja u medijima, da ih Domovinski pokret nikada neće izdati i da neće ni pod koju cijenu prodati vrijednosti koje zagovara.

- Kroz naše zastupnike, ljude koje je birao hrvatski narod, prezentirat ćemo ono što Domovinski pokret zaista jest. Ljudi o kojima govorim su heroji Domovinskog rata, poput Stipe Mlinarića, Tomislava Josića, Ivice Kukavice i drugih i oni se nikada neće predati. Govorim ovo kako bih stao na kraj lažnim medijskim natpisima, kako bi naši birači bili sigurni u to da će oni kojima su dali glas čvrsto stajati na pozicijama hrvatske suverenosti, zastupati vrijednosti Domovinskog rata. Spremni smo na apsolutno sve ishode pregovora, od formiranja većine i sastavljanja buduće hrvatske Vlade, do obitavanja u oporbi iduće četiri godine, pa sve do novih izbora. Naravno, nisu nam sve tri opcije jednako vrijedne, nije nam svejedno. Odgovorna smo politička opcija, težimo mijenjati stvari na bolje i to ćemo s našim saborskim zastupnicima i činiti. Voljeli bismo biti u poziciji izvršne vlasti jer onda bismo mogli i provoditi politike koje zagovaramo, ali ne pod svaku cijenu. Nećemo prodati ono što naši birači vide u nama, a to je vjera i nada u istinsku, suverenu, jaku, neovisnu Hrvatsku koja sluša prvenstveno bilo svoga naroda i svojih ljudi. To je ono što mi jesmo i to nećemo promijeniti. Jasno stojimo pri tome da sa SDSS-om i Možemo nećemo. Sve drugo je otvoreno, a o rezultatu će odlučivati nekoliko faktora o kojima ćemo govoriti kada se pregovori privedu kraju. Pravi razgovori krenuli su tek jučer, a sve što se do sada pisalo su neistine. To da smo mi uvjetovali nekakva ministarstva i postavljali uvjete je čista laž – zaključio je Penava.

(Utorak, 23 Travanj 2024 14:32)
Danas se u knjižnicama diljem Hrvatske održava Noć knjige, u Gradskoj knjižnici Vukovar organizirane prigodne radionice i online izložba o američkom mračnom romantizmu

U povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige, danas, 23. travnja, u knjižnicama diljem Hrvatske organizirana je Noć knjige.

(Utorak, 23 Travanj 2024 11:13)

Sandra Grgić

Utorak, 23 Travanj 2024 15:27

Zdravstvenoj i veterinarskoj školi dr. Andrije Štampara u Vinkovcima u goste su došli predstavnici njemačkog grada Osnabrück i ravnatelj njihove medicinske škole Manfred Timm, a danas su posjetili i vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića. Prijateljstvo ove dvije škole počelo je prošle godine, a zajednički im je cilj uspostaviti suradnju kroz Erasmus program i razmjenu učenika koji bi se svojim kućama vratili s više iskustva, poznanstava i uspomena - izvijestili su iz Vukovarsko-srijemske županije. 

- Lijepo je čuti kako naše škole i ravnatelji surađuju sa školama i u drugim državama, a posebice kada je riječ o razmjeni učenika koji kroz program Erasmus imaju priliku posjetiti druge zemlje i vidjeti kako kod njih sve funkcionira, a onda nova znanja i stečena iskustva prenijeti na svoje kolege u našoj županiji - rekao je župan Dekanić ovom prilikom poručivši gostima iz Njemačke da se u našoj županiji osjećaju kao kod kuće.   

Njemačko izaslanstvo činili su i Heiko Rabe, Petra Wurel te Ljerka Stare, zaposlenica navedene škole rodom iz Zadra, vinkovačku medicinsku školu predstavljali su ravnatelj Josip Šuker te stručne suradnice Vlatka Vujčić, Marina Topalović i Svjetlana Reljanović dok su, u ime Vukovarsko-srijemske županije, uz župana, sastanku prisustvovali pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i društvene djelatnosti Jadranka Mustapić-Karlić i viši savjetnik-specijalist za međunarodnu suradnju i EU poslove Krunoslav Srpak.

Utorak, 23 Travanj 2024 14:37

Vukovarsko-srijemska županija objavila je javni poziv za dodjelu potpora za razvoj i unaprjeđenje lovstva u Vukovarsko-srijemskoj županiji u 2024. godini, čiji je cilj, osim unaprjeđenja i diversifikacija funkcije lovstva, zaštita i očuvanje biološke i ekološke ravnoteže prirodnih staništa divljači te valorizacija te gospodarske grane kroz turističku ponudu i njezin doprinos regionalnom gospodarstvu i ruralnom razvoju istoka Hrvatske. 

Prihvatljivi korisnici su lovoovlaštenici koji imaju valjan ugovor o pravu lova te Lovački savez Vukovarsko-srijemske županije. 

Najviši ukupni godišnji iznos županijske potpore za razvoj i unaprjeđenje lovstva koju jedan korisnik može ostvariti iznosi 4000 eura, osim u slučaju kada provodi projekt u partnerstvu s Vukovarsko-srijemskom županijom.

Svaki korisnik može ostvariti potporu na maksimalno tri mjere godišnje.

Rok za podnošenje je do 20. svibnja ove godine. 

Utorak, 23 Travanj 2024 14:32

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava održao je konferenciju za medije na kojoj se uvodno zahvalio svim hrvatskim građanima koji su iskoristili svoje građansko pravo i izašli na izbore – izvijestili su iz Domovinskog pokreta.

- Posebno se moram zahvaliti građanima koji su izašli na izbore i poklonili glas Domovinskom pokretu, a takvih je više od 200 tisuća te što su potvrdili da smo treća politička snaga u Hrvatskoj, unatoč mnogima koji su to godinama osporavali i koji su ostali vrlo iznenađeni našim rezultatom. Mnogi očito ili ne znaju raditi svoj posao, ili su rade za druge političke opcije, to će već izaći na vidjelo. Mi smo izrazito zadovoljni, a rezultat je bio očekivan - rekao je Penava te poručio javnosti i biračima, a nastavno na pisanja u medijima, da ih Domovinski pokret nikada neće izdati i da neće ni pod koju cijenu prodati vrijednosti koje zagovara.

- Kroz naše zastupnike, ljude koje je birao hrvatski narod, prezentirat ćemo ono što Domovinski pokret zaista jest. Ljudi o kojima govorim su heroji Domovinskog rata, poput Stipe Mlinarića, Tomislava Josića, Ivice Kukavice i drugih i oni se nikada neće predati. Govorim ovo kako bih stao na kraj lažnim medijskim natpisima, kako bi naši birači bili sigurni u to da će oni kojima su dali glas čvrsto stajati na pozicijama hrvatske suverenosti, zastupati vrijednosti Domovinskog rata. Spremni smo na apsolutno sve ishode pregovora, od formiranja većine i sastavljanja buduće hrvatske Vlade, do obitavanja u oporbi iduće četiri godine, pa sve do novih izbora. Naravno, nisu nam sve tri opcije jednako vrijedne, nije nam svejedno. Odgovorna smo politička opcija, težimo mijenjati stvari na bolje i to ćemo s našim saborskim zastupnicima i činiti. Voljeli bismo biti u poziciji izvršne vlasti jer onda bismo mogli i provoditi politike koje zagovaramo, ali ne pod svaku cijenu. Nećemo prodati ono što naši birači vide u nama, a to je vjera i nada u istinsku, suverenu, jaku, neovisnu Hrvatsku koja sluša prvenstveno bilo svoga naroda i svojih ljudi. To je ono što mi jesmo i to nećemo promijeniti. Jasno stojimo pri tome da sa SDSS-om i Možemo nećemo. Sve drugo je otvoreno, a o rezultatu će odlučivati nekoliko faktora o kojima ćemo govoriti kada se pregovori privedu kraju. Pravi razgovori krenuli su tek jučer, a sve što se do sada pisalo su neistine. To da smo mi uvjetovali nekakva ministarstva i postavljali uvjete je čista laž – zaključio je Penava.

Utorak, 23 Travanj 2024 08:52

U ponoć je na snagu stupila nova Vladina uredba o cijeni goriva.

Benzin je tako skuplji za 0,02 eura po litri pa je nova cijena 1,56 eura po litri. Dizelsko gorivo i plavi dizel jeftiniji su za jedan cent te je nova cijena za dizel 1,45 eura, a za plavi dizel 0,91 eura po litri.

Ove cijene vrijede sljedećih 14 dana.

Ponedjeljak, 22 Travanj 2024 14:51

U Dnevniku HRV-a poslušajte: 

Održana završna konferencija EU projekata „Čista energija za Vukovar“ i „Sunce nad Vukovarom“,

U OŠ Bršadin održane su dvije volonterske akcije povodom obilježavanja Dana planete Zemlje,

Europski dom Vukovar bio domaćin mladima koji su posjetili Vukovar u okviru projekta Mladi ujedinjeni u miru,

U Vinkovcima večeras otvorenje državne smotre literarnog, dramsko scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo za učenike osnovnih škola.

Dnevnik HRV-a uređuje i vodi Sandra Grgić. 

Ponedjeljak, 22 Travanj 2024 13:18

Državna smotra literarnog, dramsko scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo za učenike osnovnih i srednjih škola i njihove voditelje održava se od 22. do 26. travnja 2024. u Vinkovcima. Dramske družine i pojedinci nastupat će u Gradskom kazalištu Joza Ivakić, gdje će biti upriličena i svečana otvaranja i zatvaranja Smotri.

Svečano otvorenje smotre LiDraNo za osnovne škole održat će se večeras u Gradskom kazalištu Joza Ivakić u Vinkovcima u 20 sati, a više je ispričao ravnatelj Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Vinkovci, škole domaćina smotre, Mario Lovrić.

- Danas nam, na naše veliko zadovoljstvo, u Vinkovcima započinje smotra literarnog, dramsko scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo za učenike osnovnih i srednjih škole. Naša je škola domaćin za osnovne škole. Nama je to velika čast i zadovoljstvo jer se ova smotra po prvi put odvija na prostorima Vukovarsko-srijemske županije odnosno na području Vinkovaca. Na smotri će sudjelovati oko 310 učenika i 126 mentora odnosno učitelja. Oni će imati svoja predstavljanja kroz tri dana, a nakon toga se smotra nastavlja i za srednje škole – pojasnio je ravnatelj Lovrić.

Okrugli stolovi i radionice za literarne radove, radijske emisije, školske listove i samostalne novinarske radove održavat će se u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci dok će dramske družine i pojedinci nastupat u Gradskom kazalištu Joza Ivakić.
Lovrić je i pozvao sve zainteresirane građane da se pridruže smotri.

Ponedjeljak, 22 Travanj 2024 11:59

U subotu 27. travnja prvi put će u Andrijaševcima biti održana manifestacija pod nazivom “GastRo A“, koja ima za cilj diverzifikaciju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda kobasice i kulenove seke.

U sklopu manifestacije održat će se i senzorno ocjenjivanje najboljih kobasica i kulenovih seka. Ocjenjivanje će biti organizirano u dvije kategorije, a provodit će ga vrsni senzorni analitičari i stručnjaci koji se bave proizvodnjom, razvojem, znanstvenim vrednovanjem kobasica i kulenovih seka iz Hrvatske.

- Manifestacija će se održati u organizaciji Općine Andrijaševci, uz potporu Vukovarsko-srijemske županije, Agro-klastera, Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije te u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, Udrugom kuhara Vukovarsko-srijemske županije kao i Udrugom žena „Žena“ Rokovci-Andrijaševci. Na ocjenjivanje, u dvije kategorije, mogu se prijaviti sve fizičke i pravne osobe s odgovarajućom registracijom, a svoje uzorke kobasice ili kulenove seke trebaju dostaviti u prostore općine Andrijaševci najkasnije do 25. travnja - pojasnila je jedna od organizatorica manifestacije GastRo A Matea Smolčić.

Dodjeljivanje nagrada planirano je u subotu 27. travnja. U 9 sati sastat će se ocjenjivačko povjerenstvo u prostorima općine, dok će se ostatak manifestacije održati u Staroj školi u Andrijaševcima. Otvorenje manifestacije predviđeno je za 18 sati. U 18:30 uslijedit će degustacija gastro ponude, uz koncert popularnog Tamburaškog sastava Čežnja. U 20 sati predstavnik ocjenjivačkog povjerenstva proglasit će najbolje kobasice i najbolje kulenove seke.

- Naša želja je da u budućim vremenima potaknemo na veću potrošnju i uživanje u tradicionalnim slavonskim proizvodima, a s ciljem da ovaj kraj Republike Hrvatske bude prepoznat kao izvorni kraj u proizvodnji kobasica i kulenovih seka. Organizacijom ovakvog tipa manifestacije nastojimo da ova manifestacija postane tradicija u našem selu i da potakne proizvođače na preradu mesa i da im omogući bolji tržišni plasman i prepoznatljivost kako u Hrvatskoj tako i u inostranstvu – poručila je Smolčić.

Utorak, 09 Travanj 2024 14:34

Državni arhiv u Vukovaru – Arhivski sabirni centar u Vinkovcima i Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci u suradnji s Vinkovačkim šokačkim rodovima organizirali su izložbu Zlatka Virca i Petra Eleza „Brodska imovna općina – razgranato stablo duboka korijena”.

Izložba je postavljena u ponedjeljak u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci.

Izvori iz kojih se crpila građa za ovu izložbu bili su Šumarski muzej Bošnjaci, privatne fotografije Ivana Ćosića Bukvina, fotografije Zlatka Virca i jedna fotografija Dragutina Tadijanovića u vlasništvu vinkovačke knjižnice.

- Brodska imovna općina osnovana je 1873. godine, a prestala je s djelovanjem 1942. Bila je to ustanova na području Vinkovaca, ali i puno šire i tragovi njenog djelovanja prisutni su i do dana današnjeg. Izložba je ujedno i određeni pojam u smislu povijesti jer pokazuje nešto što je za naš identitet jako važno. Naglašen je jedan bitan povijesni element, a to je vojna granica, odnosno nekadašnja VII. Brodska graničarska pukovnija sa sjedištem u Vinkovcima na čijem je području kasnije i djelovala Brodsko imovna općina. Na neki način odražava i važno geografsko obilježje za ovaj prostor, a to je prisustvo Save i Bosuta te šume po kojima je ovaj kraj izuzetno poznat – rekao je ravnatelj Državnog arhiva u Vukovar Petar Elez.

Autori izložbe su Petar Elez i Zlatko Virc. Izložbeni postav sastoji se od 13 velikih samostojećih plakata.

Izložbu se u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci može pogledati tjedan dana.

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija