NAJNOVIJE
U vukovarskoj OŠ Nikole Andrića održan preventivni program o pravima djece „Mogu, hoću, znam“

U dvorištu Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru, Ravnateljstvo policije, uz potporu Policijske uprave vukovarsko-srijemske i Policijske uprave brodsko-posavske, provelo je preventivni program naziva „MOGU, HOĆU, ZNAM“ s ciljem sprječavanja kriminaliteta na štetu djece i povećanja njihove sigurnosti u prometu jer djeca kao najranjivija skupina društva trebaju posebnu zaštitu.

(Srijeda, 19 Lipanj 2024 13:01)
MUP upozorava na zlonamjernu elektroničku poštu

Ministarstvo unutarnjih poslova u srijedu je upozorilo na novu tzv. phishing kampanju putem elektroničke pošte u kojoj se pošiljatelji predstavljaju kao zaposlenici MUP-a te građane lažno obavještavaju da je protiv njih pokrenut pravni postupak zbog dječje pornografije na internetu.

Prevaranti od građana traže odgovor na zaprimljenu obavijest u roku od 48 sati i prijete da će u suprotnom biti uhićeni te će protiv njih biti pokrenut kazneni postupak. 

Građane iz policije upozoravaju da poruke obrišu i ni u kojem slučaju ne uplaćuju novac pošiljateljima.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjeti kako se zaštiti dostupni su na internetskoj stranici MUP-a, stranici Web heroj kao i na YouTube kanalu MUP-a.

(Srijeda, 19 Lipanj 2024 12:34)
Otkriven počinitelj ubojstva muškarca bačenog u bunar u Bošnjacima

Otkriven je počinitelj ubojstva muškarca bačenog u bunar u Bošnjacima, riječ je o 30-godišnjaku.

(Srijeda, 19 Lipanj 2024 12:21)
Općina Bogdanovci povećala iznos potpore za novorođenčad

Jedna od mjera za demokratsku revitalizaciju Hrvatske su novčane potpore za novorođenčad. Neke lokalne jedinice ove naknade isplaćuju jednokratno, a one koje izdašnije nagrađuju roditelje obično ih isplaćuju višekratno, u ravnomjernim obrocima u dužem razdoblju.

Potpore se iz godine u godinu povećavaju, a ove ju je godine povećala i Općina Bogdanovci. Naime, na prijedlog načelnika općine, općinsko vijeće Općine Bogdanovci na sjednici vijeća donijelo je novu Odluku o jednokratnoj novčanoj pomoći roditeljima novorođene djece, posvojiteljima i udomiteljima djece s područja Općine Bogdanovci.

- Kao jednu od demografskih mjera Općina Bogdanovci osigurala je povećanje sredstva rodiljnih naknada u vrijednosti od 1.000,00 eura za svako dijete. Ukoliko se dijete rodi na Dan Općine Bogdanovci, 5. svibnja, novčana pomoć iznosi 2.000,00 eura. Iznimno nam je zadovoljstvo da možemo na ovaj način pomoći mladim obiteljima te ih zadržati u našim naseljima - rekao je načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun te pojasnio kako je u 2023. godini isplaćeno 10 rodiljnih naknada, u 2022. - 13, 2021. - 16, a u 2020. godini isplaćeno je 17 rodiljnih naknada.

Dodajmo ovome kako prema podatcima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade za prošlu 2023. godinu, gotovo svi gradovi i općine roditeljima isplaćuju određeni iznos kao pomoć prilikom rođenja djeteta. Kada je riječ o županijama, od 21 županije, to čini samo njih devet.

(Srijeda, 19 Lipanj 2024 10:08)
Lažni trgovac kriprovalutom prevario muškarca iz Nuštra za 27.000 eura

Muškarca s područja Općine Nuštar nepoznata osoba prevarila je za 27.000 eura, lažno se predstavljajući kao trgovac kriptovalutom - izvijestila je u utorak vukovarsko – srijemska policija.

Prevareni 56-godišnji muškarac jučer je podnio prijavu policiji.

- Oštećenog je na mobitel nazvao nepoznati počinitelj, koji se predstavio kao trgovac kriptovalutama, te mu priopćio kako je ostvario dobit trgovinom kriptovalutama. Potom ga je na prijevaran način naveo da na svoj telefon instalira aplikaciju kako bi mu isplatio dobit, no zapravo je putem aplikacije preko udaljenog računala pristupio njegovim bankovnim računima te mu s računa otuđio 27.000 eura” - stoji u priopćenju Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Dodaju  kako policija provodi kriminalističko istraživanje, a protiv počinitelja će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo Prijevare.

(Srijeda, 19 Lipanj 2024 07:49)
U bunaru u Bošnjacima pronađeno mrtvo tijelo

Iz PU vukovarsko-srijemske izvijestili su kako su u ponedjeljak, 17. lipnja zaprimili dojavu građanina o pronalasku mrtvog tijela u bunaru na oranici u Bošnjacima.

Poduzetim istražnim radnjama do sada je utvrđeno da se radi o 48-godišnjaku iz Bošnjaka čiji je nestanak policiji prijavljen 4. lipnja 2024. godine.

U tijeku je kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja okolnosti ovog događaja.

(Srijeda, 19 Lipanj 2024 07:47)
U Strizivojni predstavljena prva sjetva koja se radi putem drona

Sjetva pokrovnih usjeva putem drona prva je konkretna aktivnost projekta "Strizivojna prvo digitalno selo u Hrvatskoj", koja je predstavljena u utorak u sjedištu ove općine u Osječko-baranjskoj županiji. 

Sjetvu pokrovnih usjeva odnosno djetelinsko travnate smjese, obavit će partner na projektu tvrtka "Digital Agro" na 50-tak hektara površina poljoprivrednika koji sudjeluju u projektu. Benefiti te sjetve su dodatni financijski poticaji za poljoprivrednike, manja potrošnja goriva, brzina sjetve, ekološki faktor kao i oplemenjivanje i smanjivanje isušivanja tla. 

Direktor tvrtke "Digital Agro" Igor Frljužec rekao je kako se danas po prvi puta u Hrvatskoj prezentira sjetva bez oranja, a uz pomoć drona. Smatra kako je to korisna metoda, jer će omogućiti da u tlu ostane da više vlage, a time i veća razina humusa. 

- Svakako ćemo snimkama pomoću drona i satelita naknadno provjeriti koliko je to bilo učinkovito, a razmatrali smo i postavljanje vremenske stanice sa senzorima, kako bismo bolje pratili uvjete na području općine, pa da točno znamo koliko je bilo vlage u tlu ili oborina - pojasnio je Frljužec. 

Nositelj projekta je Poslovni dnevnik, čiji glavni urednik Vladimir Nišević ističe kako je cilj projekta pokazati da poljoprivreda danas nije ono što je bila prije 50 ili 60 godina ili neka vrsta kuknjave koja se stalno čuje u medijima, već proizvodnja koja ima veliku budućnost.

- Htjeli smo pokazati da današnja poljoprivreda uključuje digitalizaciju i korištenje pametnih tehnologija za povećanje prinosa u poljoprivredi ili količine mlijeka u stočarstvu. Naša osnovna namjera je pokazati i dokazati da se u Hrvatskoj od poljoprivrede može živjeti, da je to zanimanje koje ima budućnost, koje može biti zanimljivo i mladima - pojasnio je Nišević.

 

(Utorak, 18 Lipanj 2024 14:46)

Kristina Augustinov

Subota, 15 Lipanj 2024 12:24

U Tjedniku poslušajte:

Krajem lipnja počinju radovi na sanaciji i proširenju Petrovačke dole čime će odlagalište dobiti dostatne kapacitete dovoljne da neometano funkcionira do otvaranja Centra za gospodarenjem otpada Orlovnjak u Antunovcu.

U  Vukoavru je održana početna konferencija projekta Pokloni mi osmijeh IV kroz koji je zaposlena 31 osoba.

Povodom godišnjice smrti profesora Danijela Rehaka bivšeg predsjednika Hrvatskog nogometnog kluba Radnički odigrana je prva prijateljska utakmica.

Grad Vukovar je, nakon obnove Osnovne škole Nikole Andrića vrijedne 24 milijuna kuna u kojoj je sudjelovao s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Vukovarsko-srijemskom županijom, nastavio s ulaganjima kao osnivač osnovnih škola na području Vukovara, ovoga puta financirajući radove na klimatizaciji škole

Što smo još pripremili poslušajte u najnovijem izdanju emisije Tjednik. 

Subota, 08 Lipanj 2024 12:37

U Tjedniku poslušajte: 

U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Vukovarsko-srijemske županije u Pastoralnom centru svetoga Bone u Vukovaru održana je edukacija o pravima hrvatskih branitelja i mogućnostima korištenja veteranskih centara.

I ove godine Grad Vukovar pruža potporu vukovarskim poljoprivrednicima.

U Ružičkinoj kući u Vukovaru upriličena je dodjela plaketa zahvalnosti udomiteljima s područja naše županije, a u okviru Nacionalnog dana udomiteljstva.

Grad Vukovar poduzetnicima dodijelio 200.000 eura bespovratnih potpora.

I ove godine Grad Vukovar pruža potporu vukovarskim poljoprivrednicima. Više je bilo riječi na konferenciji za medije gradonačelnika Ivana Penave sa suradnicima.

Vukovarsko-srijemska policija obilježila je Dan policijske kapelanije.

U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Vukovarsko-srijemske županije u Pastoralnom centru svetoga Bone u Vukovaru održana je edukacija o pravima hrvatskih branitelja i mogućnostima korištenja veteranskih centara.

U Vukovaru je održana panel rasprava na temu - Društveno odgovorno poslovanje usmjereno na zapošljavanje osoba s invaliditetom – podrška poslodavcima.

Na koordinaciji župana, gradonačelnika i načelnika naše županije govora je bilo i o komarcima.

U Ružičkinoj kući u Vukovaru upriličena je dodjela plaketa zahvalnosti udomiteljima s područja naše županije, a u okviru Nacionalnog dana udomiteljstva.

Grad Vukovar poduzetnicima dodijelio 200.000 eura bespovratnih potpora.

Gradonačelniku grada Vukovara Ivanu Penavi dodijeljena - Velika zlatna plaketa – Da se ne zaboravi!

I ove se godine održava manifestacija Međunarodnog dana Dunava – Dunav Fest Vukovar, od 27. do 29. lipnja 2024. a u sklopu kojega će se održati sada već tradicionalna fišijada.

U našem je gradu održana radionica na temu „Obrazovne metode za borbu protiv antisemitizma”.

Povodom obilježavanja Međunarodnoga dana i Tjedna arhiva, a obilježava ga 19 arhiva u Hrvatskoj, u Državnom arhivu Vukovar održano je predavanje i postavljena izložba fotografija.

Ponedjeljak, 27 Svibanj 2024 08:49

U Tjedniku poslušajte: 

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima obišao je novoizgrađenu spojnu cestu Lužac -Budžak.

Novi ritail STOP SHOP svečano je otvoren u Vukovaru.

Jednomjesečni istražni zatvor određen je 18-godišnjaku jer je 1. svibnja u šumi nedaleko Trpinje na vukovarskom području zapalio zastavu RH.

U Lipovcu obilježena 32. godišnjica prve velike razmijene logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Subota, 18 Svibanj 2024 13:32

Udruga Mađara grada Vukovara od 2008. godine zastupa interese mađarske nacionalne zajednice u našem gradu te čuva identitet i kulturu mađarske nacionalne manjine. Svojim redovitim aktivnostima upoznaju širu javnost s mađarskom kulturom, običajima, gastronomijom, pjesmom, plesom i narodnim nošnjama, a već tradicionalno iz godine u godinu organiziraju i Mađarski bal.

Predsjednica Udruge Mađara Vukovar Rozalija Jakumetović rekla je kako je jako ponosna na 15 godina postojanja i rada udruge.

- Kada smo osnivali udrugu moram priznati da sam se bojala kako ću okupiti članove, no vodila me misao da jedan narod mora imati korijenje, jer ako ima korijenje onda ima sadašnjost kao i budućnost. Mi smo dio grada Vukovara, ovdje živimo i moramo pokazati našu kulturu i naše običaje. Jako sam ponosna na svakog člana naše zajednice. Bez obzira što smo mala zajednica jako smo snažni te znamo da će naši najmlađi nastaviti naš rad. Hvala svim prijateljima koji nam pomažu u radu i daju potporu jer bez toga isto ne bi mogli – rekla je Jakumetović.

Svoj rad obilježili su izložbom fotografija i ručnih radova.

Pročelnik odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš rekao kako Grad Vukovar redovito podržava rad Udruge Mađara Vukovar kroz različite aktivnosti.

- Kroz razne aktivnosti, programe te kroz program Javnih potreba u kulturi potičemo očuvanje njihove tradicije svake godine izdvajamo određena sredstva. Isto tako podržavamo Vijeće Mađara u gradu Vukovaru i kroz njihove programske aktivnosti i osiguravanje za njihov redovan rad. Ovom prilikom im se zahvaljujem jer obogaćuju kulturni život u gradu Vukovaru- rekao je Paloš.

Prigodom proslave 15 godina rada, Udruga Mađara grada Vukovara gradonačelniku grada Vukovara Ivanu Penavi dodijelila je plaketu za dugogodišnju potporu koju im pruža u radu i djelovanju.

Subota, 18 Svibanj 2024 12:51

Grad Vukovar izgradio je dva terena za odbojku na pijesku, a to su ujedno prvi i jedini tereni za odbojku na pijesku u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima obišao je novoizgrađene terene za odbojku na pijesku.

- S posebnim zadovoljstvom na Športsko-rekreativnom centru Lijeva Bara službeno smo otvorili prva dva igrališta za odbojku na pijesku u Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji na inicijativu Kluba odbojke na pijesku Vukovar. S obzirom na tradiciju koju odbojka ima u Vukovaru ovaj projekt smo dugo očekivali i razvijali i konačno nakon skoro dvije godine smo to i ostvarili. Ovaj sadržaj je za sve one naše najmlađe sugrađane koji se odluče na bavljenje sportom. Drago mi je da Vukovar sadržajno ide gore - rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Predsjednik Kluba odbojke na pijesku Vukovar Toni Bačić rekao je kako je izuzetno zadovoljan s novoizgrađenim terenima na Športsko-rekreativnom centru Lijeva Bara.

- Kada smo krenuli prije skoro četiri godine bilo je zahtjevno i teško trenirati te održavati natjecanja i okupljati mlade, no upornošću smo to uspeli, te nam je drago što je grad Vukovar kao i Sportski objekti Vukovar prepoznali naš rad i trud i što su se odlučili na izgradnju ovih kvalitetnih terena. Tereni su izgrađeni po najvišim standardima Svjetske odbojkaške organizacije te se sada na njima mogu organizirati sva natjecanja. Ispred kluba smo zadovoljni ovim projektom te se nadamo da će sve generacije posebice one najmlađe koristit ove terene – rekao je Bačić.

Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić dodao je kako je u tijeku izrada projektne dokumentacije za sanaciju tribina na Športsko-rekreativnom centru Lijeva Bara te postavljanje podloge na dva košarkaška terena kako bi bio građanima Vukovara na raspolaganju za rekreativni sport.

Tereni su izgrađeni na površini od 887,49 m2, a dimenzija su 16,00 x 8,00 m.

Projekt je vrijedan 82.735,78 eura te je sufinanciran sredstvima Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara u visini od 81,15 %.

Subota, 18 Svibanj 2024 12:32

U Tjedniku između ostalog poslušajte:

U galeriji Oranžerija Gradskoga muzeja Vukovar otvorena je gostujuća izložba 7. bijenale slikarstva.

 Svjetski priznati stručnjak, dr. Ranko Rajović održao je u Vukovaru seminar pod nazivom "Kako da učenje postane igra".

Korisnici udruge Golubica ostvarili su odlične rezultate na državnom atletskom natjecanju za osobe s intelektualnim oštećenjima i imaju dva državna prvaka.

Ekonomska škola Vukovar održala je Dan otvorenih vrata.

U sklopu 31. Festivala glumca Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar organizira izložbu "Glumci u karikaturi".

Diljem Hrvatske obilježen je Hrvatski dan šećerne bolesti.

U tijeku je Javni poziv za upis djece u Dječji vrtić Vukovar 1.

U Vukovaru je obilježena 102. obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr.Franje Tuđmana.

 Kako prenosi Dnevnik.hr, na Županijskom sudu u Osijeku završeno je suđenje Vojislavu Mediću za ratne zločine.

Obilježen je Tjedan crvenog križa u Vukovaru.

U Vukovaru se ovoga tjedna obilježava Europski tjedan mentalnog zdravlja.

U Vukovaru je u tijeku 5. konferencija katoličkih muškaraca „Budi muškarac”.

Subota, 04 Svibanj 2024 16:13

U Tjedniku HRV-a poslušajte:

Obilježavanje Dana grada Vukovara tradicionalno počinje prisjećanjem i i odavanjem počasti onima koji su najzaslužniji što danas živimo u slobodnoj i nezavisnoj državi pa tako i gradu Vukovaru.

Manifestacijom Cvjetni korzo preko 600 mališana čestitalo je svome gradu rođendan.

Dana 2. svibnja 1991. godine, u Borovu selu, iz zasjede srpskih paravojnih postrojbi ubijeno je 12 hrvatskih redarstvenika, pripadnika vinkovačke Specijalne policije. Ovaj svirepi događaj za kojega do danas još nitko nije kažnjen, najavio je početak Domovinskog rata. 33 godine kasnije kod spomen obilježja u Borovu održana je svečana komemoracija

U srijedu je u Hrvatskoj obilježena 29. godišnjica vojno redarstvene operacije Bljesak u kojoj je od velikosrpskog agresora oslobođena zapadna Slavonija.

Uoči obilježavanja Međunarodnog dana primalja 5. svibnja, na Odjelu za ginekologiju i opstetriciju Nacionalne memorijalne bolnice „Dr. Juraj Njavro“ u Vukovaru danas i u petak održava se Dan otvorenih vrata.

U park šumi Adica, omiljenom izletištu Vukovaraca, u organizaciji Grada Vukovara i Turističke zajednice grada Vukovara tradicionalno je obilježen Međunarodni praznik rada.

U Hrvatskom domu Vukovar proveden je projekt izrade slikovnice za djecu u koji su bili uključeni učenici četvrtih razreda svih osnovnih škola s područja Vukovara.

U Vukovaru je održana tribina o aktualnim demografskim i migracijskim trendovima.

Vukovarsko Veleučilište Lavoslava Ružičke doniralo je namještaj i opremu Ekonomskoj školi Vukovar koja se od 15. travnja preselila u bivše prostore veleučilišta u Županijskoj 52.

Tjednik HRV-a uređuje i vodi Kristina Augustinov. 

Subota, 27 Travanj 2024 12:45

U Tjedniku HRV-a poslušajte: 

Biciklistička karavana prijateljstva Mostar – Vukovar kreće po dvanaesti put

U Bogdanovcima su tijekom terenskih istraživanja pronađeni posmrtni ostatci najmanje dviju osoba nestalih tijekom Domovinskoga rata.

U Hrvatskoj se od 22.do 28.travnja održavaju 7.Dani medijske pismenosti. Kao i uvijek, cilj je osvijestiti i mlade i one starije da ne treba vjerovati svemu što vide na internetu, ali i naučiti ih kako doći do točnih i provjerenih informacija.

Odlukom predsjednika republike Zorana Milanovića donesenoj 15. ožujka na birališta izlazimo u nedjelju 9. lipnja, a birat ćemo 12 zastupnika koji će nas predstavljati u Europskom parlamentu. 

Od bolesti jetre boluje oko 1.5 milijarda ljudi diljem svijeta. Godišnje zbog bolesti jetre umire dva milijuna ljudi, drugim riječima, od 25 umrlih osoba jedna osoba je umrla zbog jetrenih bolesti.

U Vukovaru je održana završna konferencija EU projekata „Čista energija za Vukovar“ i „Sunce nad Vukovarom“.

Počeli su radovi na vukovarske obilaznice koja bi po dovršetku izgradnje trebala biti duga 19 kilometara.

Tjednik HRV-a uređuje i vodi Kristina Augustinov. 

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija