Ispiši ovu stranicu

Suđenje Sabou: Saslušani svjedoci - Rehak, Špedijer, Bošnjak i Holoker-Radumilo

U svojstvu svjedoka saslušan predsjednik GO SDP-a Vukovar Goran Bošnjak U svojstvu svjedoka saslušan predsjednik GO SDP-a Vukovar Goran Bošnjak Foto: R.Rac

Saslušavanjem svjedoka obrane Danijela Rehaka, predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, Gorana Bošnjaka, predsjednika GO SDP-a Vukovar, Alme Špedijer, medicinske sestre i majke djeteta koje je slano na ljetovanje u razdoblju od 2005. do 2009. godine te Dragice Holoker Radumilo koja je u navedenom razdoblju obnašala funkciju predsjednice Foruma žena SDP-a Vukovar, na Općinskom sudu u Vukovaru pod predsjedanjem sutkinje Davorke Rukavina, nastavljeno je suđenje bivšem vukovarskom gradonačelniku Željku Sabou.  

U optužnici Saboa se tereti da je od srpnja 2005. do kraja rujna 2009. godine tijekom humanitarne akcije ljetovanja djece s područja grada Vukovara u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, preuzevši provedbu i organizaciju tih akcija te prikupljajući novčana sredstva od roditelja djece u svrhu plaćanja osiguranja, protupravno za sebe zadržao dio novca, odnosno 76.567 kuna. Po navodima iz optužnice, Državno odvjetništvo navodi da će u tijeku dokaznog postupka dokazat i da je u studenom 2011. godine Sabo s namjerom potaknuo odgovornu osobu iz gradske tvrtke Komunalac da, protivno internim aktima i bez stvarne potrebe, omogući zaposlenje Srđana Šijakovića.

Svjedoci u slučaju slanja djece na more

Svjedoci Rehak, Špedijer, Bošnjak i Holoker Radumilo ispitani su u vezi humanitarne akcije ljetovanja djece s područja grada Vukovaru.

Rehak je između ostaloga rekao da im se Sabo obratio kako bi oni kao Udruga, čiji je optuženi član,  pomogli organizaciju ljetovanja, na način da su poslali dopise Gradu Zagrebu i Primorsko-goranskoj županiji te Jadroliniji, a sve s ciljem prikupljanja donacija i organizacije ljetovanja vukovarske djece.
- Respektabilna smo Udruga koja je prepoznatljiva u cijeloj Hrvatskoj pa smo bili mišljenja da će se veći broj donatora odazvati te da će nas ozbiljnije shvatiti, bude li u zamolbi koju šaljemo u potpisu HDLSKL, a ne neka stranačka organizacija - rekao je Rehak, koji je dodao kako su u Udruzi formalni organizatori ljetovanja djece iz Vukovara, međutim provedbu i organizaciju su prepustili okrivljenom Sabou i GO SDP-a, budući da je Sabo član Udruge, a GO SDP-a i Sabo su bili voljni preuzeti organizaciju ljetovanja.

Alma Špedijer, majka djeteta koje je slano na ljetovanje posvjedočila je kako je za tu humanitarnu akciju čula preko radija, nakon čega se uputila u stranačke prostorije SDP-a te prijavila svoje dijete. - Održan je roditeljski sastanak na kojemu smo upoznati s planom puta te smo uplatili, čini mi se 100 kuna po djetetu - rekla je Špedijer, koja se kako je rekla ne osjeća oštećenom jer nije dobila povrat preostalog novca kojega je uplatila.

Goran Bošnjak je rekao kako su se na akciju odlučili kako bi privukli veći broj novih članova SDP-a kao i simpatizera, a akcija slanja djece na more se pokazala kao najbolja opcija. U svom iskazu između ostaloga naveo je na što su utrošena prikupljena sredstva koje su roditelji uplaćivali za odlazak djece na more.

Dragica Holoker Radumilo u svom je iskazu između ostaloga rekla kako je aktivno sudjelovala u organizaciji ljetovanja, često je održavala roditeljske sastanke te odlazila na more kao voditeljica puta. Istaknula je kako su prve godine djecu vodili besplatno, no od idućih godina odlučili su naplaćivati, jer su shvatili da stranka nema dovoljno financijskih sredstava kako bi pokrila trošak spomenute akcije.
- Novac kojega smo dobili od roditelja smatrali smo stranačkim novcem te smo između ostaloga s njime raspolagali kako bi pokrili trošak organizacije akcije, platili gorivo, službeni telefon, djeci osigurali hranu i sladoled, za kupovinu uredskog materijala, kave, mlijeka, mineralne vode te dnevnog tiska za stranačke prostorije - rekla je Radumilo.

Nastavak suđenja

Saboov odvjetnik Ante Nobilo iznova je konstatirao kako je GO SDP-a Vukovar svoju je ugovornu obvezu ispunila i djeca su besplatno ljetovala. Višak novca, po ugovoru, nije morao biti vraćen roditeljima i nije bilo zapreke da ga GO SDP Vukovar troši kao svoj vlastiti.

Nakon završetka ročišta niti jedna strana nije željela ništa komentirati.

Suđenje Željku Sabou nastavlja se 5. listopada u 9 sati, saslušavanjem preostala četiri svjedoka obrane - Milorada Radumila, Ivana Galića, Dejana Stankovića i Drinke Komljenović.  

Pročitano 1552 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac