10. Vukovaf film festival otvara se 22. kolovoza

Program VFF-a predstavljen na press konferenciji Program VFF-a predstavljen na press konferenciji Foto: Valerija Lozančić

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i direktor festivala Igor Rakonić predstavili su na konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj vijećnici program 10. Vukovar film festivala koji će se održavati od 22. do 27. kolovoza. Osvajači nagrada s festivala u Cannesu, Berlinu i KarlovymVaryma, novi filmovi svjetskih klasika kao što su Woody Allen, Pedro Almodovar i Jim Jarmusch, imat će hrvatske premijere upravo u Vukovaru.

Direktor festivala Igor Rakonić rekao je kako je to najkvalitetniji filmski festival u Hrvatskoj na kojem će, među 90-ak filmova, premijerno biti prikazano i najbolje od najboljeg iz ovogodišnje europske i svjetske filmske produkcije. - Ovo je najkvalitetniji festival dosad, što potkrepljujemo filmovima poput pobjednika Cannesa, „Ja Daniel Blake“, Kena Loacha te canneskog dobitnika nagrade za režiju, „Matura“, Cristiana Mungiua iz festivalske konkurencije, naglasio je Rakonić.

Gradonačelnik Penava rekao je kako Vukovarci jedva čekaju otvorenje festivala kojemu je ovih dana sve u gradu podređeno. - Ovo je jedna lijepa priča koja dokazuje da se uz dobru volju može sve napraviti. Jedva čekamo da se VFF otvori i tome je trenutno u našemu gradu sve poređeno. Zahvaljujemo direktoru festivala Rakoniću na odabiru kvalitetnih filmova te pozivamo sve zainteresirane da pogledaju što veći broj filmova i uživaju u našemu gradu, rekao je Penava.

Najbolji filmovi s najvećih svjetskih filmskih festivala premijerno će se u Vukovaru prikazivati na Terasi agencije za vodne putove, Perivoju dvorca Eltz, Cinestaru, kinu Borovo, Vukovarskoj adi i Muzeju Vučedolske kulture, a po prvi puta i na vukovarskoj atrakciji, plovećem brodu Bajadera koji će kretati ispred Otoka sportova. Osim u Vukovaru, filmovi će se prikazivati i u Valpovu, Osijeku te Belom Manastiru jer, kako je Rakonić rekao, pregršt je kvalitetnih filmova pa će ih tako moći vidjeti veći broj ljudi.

Na press konferenciji bio je i Dario Borovac koji je istaknuo kako je Hrvatski telekom uz festival od samih skromnih početaka kada je krenuo sa sedam filmova, a da je brojka sada izrasla u respektabilnih osamdesetak naslova, većinom premijernih.

Marija Grbanović ispred sponzora Borova istaknula je da je ovo sedma godine kako surađuju s Festivalom te da su za jubilej priredili novi dizajn tenisica koje su proizvedene u festivalskoj plavoj boji.

Zrinka Šesto ispred Waterbusa Bajadera govorila je o devet godina suradnje s Festivalom te najavila kako će se na ostakljenom plovećem brodu Bajaderi prikazivati naslovi iz programa "Odabrao Đelo Hadžiselimovic."

U okviru VFF-a u konkurenciji za nagrade prikazuju se dugometražni, kratkometražni i dokumentarni filmovi iz podunavskih zemalja, bit će održano i pet filmskih radionica - Dunavska scenaristička radionica pod vodstvom scenaristice Sanje Kovačević, Festivalska radionica pod vodstvom redatelja Ivana Salaja, Stop animacija za najmlađe koju vodi redatelj Zvonimir Rumboldt, Radionica slame pod vodstvom kipara Nikole Fallera te radionica stripa pod vodstvom stripomana Davora Schunka na koje Rakonić poziva djecu i mlade da im se priključe. Ovogodišnja festivalska party zona smjestila se u prostoru bivšeg kina u Radničkom domu u središtu Vukovara, a donosi nastupe bendova kao što su The Frajle i Soulfingersi. Ulaz na koncerte je slobodan.

Festival će u ponedjeljak otvoriti pobjednik netom završenog festivala u KarlovymVaryma, mađarski film „Ovo nije moje vrijeme“, a redatelj i glavni glumci filma nazočit će svečanom otvorenju.

Pročitano 1062 puta
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase