Ispiši ovu stranicu

Vukovar apsolutni rekorder po rastu turističkih dolazaka!

Kruzer usidren uz obalu Dunava u Vukovaru Kruzer usidren uz obalu Dunava u Vukovaru Foto: hrturizam.hr, GV, gradonacelnik.hr

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2015. godini Vukovar je zabilježio čak 153 posto više turističkih dolazaka i 132 posto noćenja više nego godinu ranije. 

Turistička 2015. godina bila je najbolja hrvatska sezona svih vremena u kojoj je ostvareno 6,8 posto više noćenja i 8,3 posto više dolazaka nego godinu ranije. Ono što je također značajno jest produženje sezone koja se po prvi put ozbiljno produljila i na prosinac, u kojem je u Hrvatsku došlo čak 16 posto više turista nego godinu ranije. Očekivanja od 2016. su, unatoč općoj neizvjesnosti izazvanoj terorističkim napadima i prijetnjama, velika, a turistički djelatnici nadaju se nastavku rasta i još boljim rezultatima nego lani. Što bi se, sudeći po prvim rezultatima za prvih šest mjeseci koje objavljuju turističke zajednice, moglo i ostvariti, javlja portal gradonacelnik.hr.

U međuvremenu, analitičari gradonačelnik.hr-a pozabavili su se usporedbom protekle dvije godine i istražili koji su hrvatski gradovi ostvarili najveći turistički rast. Odmah se uočava da među top najboljima nisu razvikane turističke destinacije već mahom srednji i mali gradovi od kojih bi se na prvu tek nekoliko njih uopće povezivalo s turizmom. Također, očigledan je trend rasta kontinentalnog turizma pa je polovica od top deset gradova s najvećim rastom u 2015. godine iz kontinentalne Hrvatske.

Sudeći po podacima Državnog zavoda za statistiku za 2014. i 2015. godini, apsolutni rekorder po rastu turističkih dolazaka i noćenja je Vukovar. Sa 7.017 dolazaka u 2014. godini, skočili su za deset tisuća, na 17.811 dolazaka u 2015. godini, što je rast od čak 153,8 posto. Tek nešto je manji rast u broju noćenja, 135 posto – sa 11.923 u 2014. na 28.015 u 2015. godini.

U vukovarskoj Gradskoj upravi su, naravno, zadovoljni rezultatima jer oni znače i povećanje potrošnje u gradu te posredno i otvaranje novih radnih mjesta.

Marina-Sekulic-1

- Ovakvi rezultati su i izazov za stvaranje i osmišljavanje novih turističkih proizvoda. Nastojimo i dalje pratiti trendove te širiti ponudu prema specijaliziranim oblicima turizma kao sto je npr. cikloturizam, pa tako pripremamo projekte koji će zadovoljiti njihove potrebe i potražnju - rekla je pročelnica Upravnog odjela  za kulturu i turizam Marina Sekulić.

Objašnjava kako je više razloga za ovakav porast dolazaka i noćenja.

- Tu su ekskurzije 8. razreda koje u sklopu terenske nastave iz povijesti obilaze prvenstveno memorijalna mjesta. Nadalje, 30. lipnja 2015 otvoren je Muzej vučedolske kulture koji je postao atrakcija sam po sebi i jedan od glavnih motiva dolazaka u Vukovar. Kontinuirano se radi na promociji destinacije Vukovar na specijaliziranim sajmovima kao što je sajam kruzing industrije pa tako bilježimo i kontinuirani rast broja dolazaka riječnih kruzera. Rastu broju noćenja svakako je doprinijelo i ponovno otvaranje Hostela Zagreb s 250 ležajeva, te porast broja novih manjih obiteljskih smještaja i hostela -  naglasila je pročelnica.

Tablica-turizam-1

Iza Vukovara, na drugom je mjestu po rastu dolazaka od 52,3 posto Belišće, treća je Krapina, potom Čabar, Trilj, Vodnjan, Jastrebarsko, Solin, Čakovec i Metković deseti.

Kada se gleda rast broja noćenja, iza Vukovara je Daruvar pa potom Belišće, Imotski, Vodnjan, Trilj, Bakar, Slunj, Čabar i Otočac.

Pročitano 7073 puta
Ocijeni sadržaj
(7 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac