Ispiši ovu stranicu

U Vukovaru otvoren Mađarski dom

Mađarsku kuću otvorili su predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner i predsjednik Nacionalne skupštine Mađarske Laszlo Kovera Mađarsku kuću otvorili su predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner i predsjednik Nacionalne skupštine Mađarske Laszlo Kovera Foto: Valerija Lozančić

Predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner i predsjednik Nacionalne skupštine Mađarske Laszlo Kovera svečano su u Vukovaru u Ulici Marina Držića 7 otvorili Mađarski dom.

- Otvaranje ovog Mađarskog doma pokazuje koliko Hrvatska brine o manjinama i njihovoj bogatoj kulturi. Manjine, sasvim sigurno, obogaćuju i većinski narod. Nedavnim novim zakonom koji omogućuje izbor hrvatskog predstavnika u Mađarski parlament poboljšan je položaj hrvatske manjine u Mađarskoj, rekao je tom prigodom predsjednik Sabora Reiner te poručio kako su Hrvatska i Mađarska izvrstan primjer dobrosusjedskih odnosa.

Predsjednik Nacionalne skupštine Mađarske Laszlo Kovera rekao je kako će Mađarski dom biti okupljalište Mađara iz Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, ali i svojevrsna učiteljica jer će govoriti o mađarskoj kulturi i tradiciji. Pohvalio je odnos nove Vlade prema mađarskoj nacionalnoj manjini.- Mađarska na Hrvatsku ne gleda samo kao na dobrog susjeda, prijatelja i strateškog partnera koji se primjereno odnosi prema nacionalnim manjinama što je rijetko u Karpatskoj kotlini, nego na Hrvatsku gleda i kao na partnera u srednjoeuropskoj suradnji, rekao je Kovera.

Gradonačelnik Penava rekao je da je u Mađarski dom uloženo puno predanog rada i izuzetno dobre volje i suradnje. -Zahvaljujem gospođi Jakumetović i svim članovima koji su zajedno s Gradom Vukovarom i gradskih tvrtkama nesebično uložili sve svoje resurse i vrijeme kako bi u vrlo kratkom roku oformili Mađarski dom, naglasio je Penava te istaknuo kako novootvoreni dom svjedoči da je grad Vukovar otvoren za sve ljude dobre volje. - Ovo je hrvatski grad, ali i grad nacionalnih manjina koje žive u njemu. U našemu gradu svatko ima svoje mjesto i svatko je dobrodošao. Nadam se da ćemo ovako dobre odnose kao što ih imamo s mađarskom nacionalnom manjinom imati i s ostalim manjinama u našemu gradu, rekao je gradonačelnik Penava.

Mađarski dom prikazuje tradicionalnu mađarsku kuću namještenu u skladu s vremenom, u okviru koje je smješten i muzej koji prikazuje kako se u povijesti živjelo u Mađarskoj. Realizacija projekta započela je tijekom 2013. godine kada je Vlada Mađarske kupila devastiranu kuću koja je obnovljena sredstvima matične države i Vukovarsko-srijemske županije, a Grad Vukovar financirao je s pola milijuna kuna izgradnju etno kuhinje.

Rozalija Jakumetović, predsjednica Udruge Mađara grada Vukovara naglasila je da će Mađarski dom biti otvoren za sve građane koji će željeti doznati više o mađarskoj tradiciji i kulturi, ali i mjesto gdje će moći isprobati mađarsku kuhinju i slastice. - S Gradom Vukovarom smo realizirali ideju mađarske etno kuhinje kojom nam je cilj sve posjetitelje upoznati s mađarskim kulinarstvom. Gradonačelnik je tom idejom bio oduševljen, napravili smo projekt i predali ga Fondu za obnovu i razvoj grada Vukovara te je ideja realizirana. Projekt je iznosio više od pola milijuna kuna te ovim putem zahvaljujem Gradu na uloženim sredstvima. U etno kuhinji se planiraju održavati radionice mađarske kuhinje i slastica. Uz projekt etno kuhinje i nusprostorije, sama obnova devastirane kuće u kojoj je smješten Mađarski dom iznosila je 36.000 eura, rekla je Jakumetović te dodala kako projekt još nije u cijelosti završen.

Prema zadnjem popisu stanovništva u Vukovaru živi 347 Mađara dok se prije rata ta brojka kretala oko 2.900. Trenutno u Vukovarsko-srijemskoj živi oko 1.670, a u Hrvatskoj oko 14.000 Mađara.

Predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Nacionalne skupštine Mađarske prigodom posjeta Vukovaru polaganjem vijenca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata odali su počast poginulima i nestalima te na Trgu Republike Hrvatske posadili drvo prijateljstva.

Pročitano 1889 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić