Ispiši ovu stranicu

Zbog pozivanja na razbijanje dvojezičnih ploča započelo suđenje Stevi Culeju

Stevo Culej pred zgradom Općinskog suda Vukovar Stevo Culej pred zgradom Općinskog suda Vukovar Foto: R.Rac

Na Općinskom sudu u Vukovaru započelo je suđenje Stevi Culeju kojega se tereti da je 2. rujna 2013. godine, kada su tog jutra skinute prve postavljene dvojezične ploče, poticao mnoštvo na nasilje.

Odvjetnik Steve Culeja, Vladimir Terešak je novinarima rekao kako je tada dvoje policijskih djelatnika ozlijeđeno. Culeju, koji na prošlim parlamentarnim izborima izabran u Sabor na listi Domoljubne koalicije, radi ovoga kaznenoga djela ukinut je i saborski imunitet.

-Dokazat ćemo da moj branjenik nije počinio to kazneno djelo za koje je zapriječena kazna do tri godine zatvora. Culej nije poticao mnoštvo na nasilje nego je došavši na skup izgovorio svoje stavove vezane za ćirilične ploče - rekao je Terešak.

Terešak je naglasio kako je riječ o kaznenom djelu koje je uvedeno 2011. godine, a koje se počelo primjenjivati 2013. godine tako da u konkretnom slučaju nema primjera sudske prakse. Tužiteljstvo je u postupku predložilo osam svjedoka, a bit će pregledane i televizijske snimke od toga dana.

-Posebno mi je drago što je pažnja usmjerena prema meni da se vidi kako hrvatsko pravosuđe, DORH i policija surađuju u svim radnjama na dobrobit hrvatskoga naroda. Isto tako drago mi je i što se kreće od Vukovara gdje je najviše neriješenih predmeta - rekao je ironično Culej ispred Općinskog suda nakon održane prve rasprave.

Istakao je i kako je Vukovar: "grad zla i grad gdje su počinjeni najveći zločini gdje su ubijani ljudi od istih onih koji danas slobodno šetaju gradom", dodajući kako je u Vukovaru dozvoljeno da onaj tko je ubijao hrvatske građane nosi odoru hrvatske policije.

- U ovome gradu je jako puno neriješenih slučajeva dok hrvatski sudovi u odsutnosti oslobađaju najveće zlikovce poput Radenka Alavanje za vrijeme čijeg zapovijedanja u Borovu Selu je ubijeno 38 ljudi. U isto vrijeme hrvatsko pravosuđe, policija i DORH uredno rade i surađuju. Neka pravda zaživi makar na mome slučaju - rekao je Culej.

Prema podacima iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara radi skidanja dvojezičnih ploča na sudu je završilo 30-ak članova Stožera od kojih je većina osuđena na uvjetne kazne zatvora. Svi su također morali platiti i troškove suđenja kao i razbijenih dvojezičnih ploča.  I dalje je u tijeku postupak za desetak osoba među kojima je i predsjednik Stožera Tomislav Josić kao i sam Culej. Drugo sudsko ročište u postupku protiv Culeja najavljeno je za 12. svibanj.

Pročitano 1227 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac