Ispiši ovu stranicu

Ured predsjednice RH u Vukovaru

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović Foto: arhiva HRV-a

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak dolazi u Vukovar gdje će privremeno izmjestiti svoj Ured te u petak održati i prijam u prigodi obilježavanja uspješne mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. 

Nakon Splita i Pule, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović privremeno svoj ured seli u Vukovar.

 - Prvo se moram izraziti pohvalno u vidu te posjete jer to smo rekli, na 18. studenog su svi dobrodošli, ali Vukovar živi i sve ostale dane u godini. Konkretno, za taj posjet smo pripremili nekoliko važnih projekata, jedan je obnova Vodotornja, simbola grada Vukovara. Drugi, koji pripremamo za novu vladu su Izmjene postojećeg Zakona o Vukovaru gdje očekujemo u razgovoru s predsjednicom dobijemo naputke i informacije i njezinu potporu kako bi nadogradili postojeći zakon. Osim toga, tu je status grada Vukovara, inicijativa poznata kao Vukovar mjesto posebnog pijeteta - rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.


Nakon završetka oslobodilačkih vojnih operacija HV-a u Hrvatskoj i BiH, u ljeto 1995., državni i vojni vrh Hrvatske počeo je pripreme za novu, veliku vojnu operaciju oslobađanja preostalog okupiranog dijela Podunavlja. Operacija je dobila kodno ime "Vukovarska golubica", a ime joj je dao predsjednik Franjo Tuđman.

Osnovani su združeni stožeri u koje su pozvani časnici koji su se najviše dokazali u Bljesku i Oluji. Počele su dobro skrivene pripreme i simulacije bitaka, a računalo se da će u akciju krenuti između 30 i 50 tisuća vrhunskih vojnika iz pet gardijskih brigada. Istodobno su u Daytonu, na marginama traženja rješenja za BiH, počeli dogovori o mirnoj reintegraciji Podunavlja.

Počeli su višemjesečni pregovori hrvatske vlasti i vlasti pobunjenih Srba, a rezultat toga bilo je potpisivanje Erdutskog sporazuma 12. studenoga 1995. U ime RH potpisao ga je Hrvoje Šarinić, a u ime pobunjenih Srba Milan Milanović.

Vijeće sigurnosti UN-a osnovalo je prijelaznu upravu na čelo koje dolazi Jacques Paul Klein.

Sporazumom je dogovorena mirna reintegracija Vukovara i Baranje, dovršena 15. siječnja 1998. Predsjednik Tuđman je, u lipnju 1997., pri polasku vlaka u Vukovar, objasnio zašto se Hrvatska opredijelila za miroljubivo rješenje.

- Pobjednik koji ne zna praštati taj sije klice novih razdora i budućih zala. Hrvatski narod to ne želi, nije želio ni sve ono što smo onda pretpjeli u Vukovaru i čitavoj Hrvatskoj. Sve ovo što činimo nije samo u uskom lokalnom interesu, nego je u općehrvatskom, općeeuropskom, u intersu mira, budućnosti ovoga kraja i Europe. Neka nam živi suživot hrvatskog naroda sa srpskom i drugim etičkim zajednicama na ovim područjima. Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska -  rekao je tada Tuđman.

Gradonačelnik Penava osvrnuo se na mirnu reintegraciju riječima:  - Sama mirna reintegracija bila je uspješna, ali  Vukovar se u tom smislu nije uspio obnoviti, zaživjeti kakav je to bio prije Domovinskog rata.  

Svoj boravak u Vukovaru predsjednica počinje u četvrtak odavanjem počasti svima koji su svoj život dali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku kod Križa Slobode na ušću Vuke u Dunav, a nakon toga će svečanim dizanjem zastave ispred zgrade Vukovarsko-srijemske županije biti otvoren njezin privremeni Ured u Palači Srijem.

Pročitano 2352 puta
Ocijeni sadržaj
(5 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac