Ispiši ovu stranicu

Stanove uglavnom dobivaju izbjegli nositelji stanarskoga prava

Zajednica povratnika optužuje državnu agenciju za diskriminaciju Hrvata pri dodjeli stanova Zajednica povratnika optužuje državnu agenciju za diskriminaciju Hrvata pri dodjeli stanova hrv

Predstojnica Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Mirela Stanić-Popović odbacila je tvrdnje predsjednika Zajednice povratnika Hrvatske Josipa Kompanovića da se u tom uredu "događa neviđeni kriminal" te ustvrdila da je riječ o Kompanovićevom kontinuiranom napadu na nju osobno kao i pokušaju utjecanja na nesmetani rad ureda.

Stanić-Popović tvrdi da je cilj otežavanja povratka, pomirenja i izgradnje mira u zajednicama koje su stradale u ratu, ostvarivanja prava onima kojima je to zakon zajamčio te onemogućavanje manjinske participacije u vlasti i institucijama Republike Hrvatske.

Najavila je i sudsku tužbu protiv Kompanovića koji je na konferenciji za novinare ocijenio da se u tom državnom uredu događa "neviđeni kriminal" o čemu je obavijestio Državno odvjetništvo te pozvao i mandatara Tihomira Oreškovića i sve koji sudjeluju u ustroju nove Vlade da do njezine uspostave "pokušaju donijeti nekakav nalog" kako bi taj ured prekinuo sve osim poslova održavanja.
 "Samo tako će se konačno zaustaviti bezočna diskriminacija Hrvata u Hrvatskoj te bezočno dijeljenje novca hrvatskih građana po stranačkim kriterijima i to samo onima koji su iz SDSS-a", izjavio je Kompanović navodeći da za "sve odgovornom smatra predstojnicu Mirelu Stanić-Popović, visokorangiranu članicu SDSS-a koja je tijekom okupacije bila čuvarica zatvora u Kninu". Ona je to pak dematirala tvrdnjom kako je tada pohađala kninsku srednju školu, potom fakultet.
Odgovarajući na Kompanovićeve tvrdnje da je ured nedavno raspisao natječaj za dodjelu tri milijuna kuna jedinicama lokalne samouprave te da su među osam izabranih u četiri načelnici općina iz SDSS-a te da je riječ "o diskriminaciji hrvatskog čovjeka u Hrvatskoj", Stanić-Popović navodi da je natječaj proveden po utvrđenim kriterijima koji su objavljeni na internetskim stranicama ureda. 

 "Nacionalnost nije uvjet za prijem na posao. Trenutno je u uredu zaposlen 121 državni službenik od kojih se dvoje izjašnjavaju kao pripadnici srpske nacionalne manjine", istaknula je.
 Kompanović tvrdi i da je ured u protekle tri godine izdao 1.444 rješenja o stambenom zbrinjavanju bivšim nositeljima stanarskog prava, Srbima koji su ostavili stanove u Hrvatskoj i otišli 1991., te 60 rješenja o stambenom zbrinjavanju prognanika - povratnika, Hrvata, na što predstojnica Stanić-Popović odgovara da je zbrinuto 203 bivših nositelja stanarskih prava i 1.043 prognanika i povratnika.

Pročitano 1707 puta
Ocijeni sadržaj
(7 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun